Tanju Akıncıoğlu

Tanju Akıncıoğlu

Siyasette bu gaz doğal mı!

Yıllardan beri propagandası yapılan doğalgazı sanayi yatırımlarını arttıracak, bölgeye yeni yatırımlar gelecek, hava kirliliğinin önüne geçecek diye sundular.

Doğalgazın her adımı için ayrı ayrı törenler düzenlendi. “Doğalgaz gelse de Trabzon"da kışın kabus olan bu hava kirliliği son bulsa, sanayi yatırımları artsa, bölgeye yeni yatırımlar yapılsa” dedik bizlerde. Ama o da tıkandı.

Trabzon"u doğalgaza kavuşturma çalışmalarına ne zaman başlanmıştı. Trabzon"a ne zaman Doğalgaz verileceği vaat edilmişti. Biraz geçmişi hatırlayalım,

2003 yılı Ocak Ayı, dönemin Trabzon Valisi Adil Yazar Trabzon"a Doğalgaz getirmek için yoğun çabalar sarf ettiklerini belirten bir açıklama yapıyor “Ankara'daki vekillerimiz de konuyu yakından takip etmektedir. Doğalgaz hangi hattan gelirse gelsin, yeter ki bir an önce gelsin” diyor.

Sayın Yazar"ın bundan yaklaşık 5,5 yıl önce söylediği bu sözlere katılmamak mümkün mü “Doğalgaz hangi hattan gelirse gelsin yeter ki bir an önce gelsin”

Aradan yedi ay gibi bir süre geçiyor,

2003 Yılı Ağustos ayında Trabzon Vali Vekili Erdoğan Aygenç başkanlığında yapılan başka bir Doğalgaz toplantısında Dünya Ekoloji Mühendislik Organizasyon (DEMO) Limited Şirketi adına bir konuşma yapan Hülya Akgül Özdeş, “3 ayrı bölümden oluşacak doğalgaz boru hattı üç ayrı ihale ile 14 ayda bitirilecek” açıklaması yapıyor.

Aradan 16 ay geçiyor,

Doğalgazda değişen bir şey yok, Heyecanlı bekleyiş var, demeçler var, siyaset malzemesi var, toplantılar var, doğalgaz yok ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Trabzon"a gelerek Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası"nı ziyaret ediyor.

Başbakan Erdoğan 2005 yılı Ocak ayında yaptığı bu ziyaretinde doğalgaz ile ilgili olarak kısa bir açıklama yapıyor “Trabzon"a Doğalgaz yakında gelecek, bu yönde çalışmalar sürüyor, böylelikle Trabzon hava kirliliğinden de kurtulacak”

Aradan koca bir 16 ay daha geçiyor,

Yine Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası"ndan bir doğalgaz açıklaması, “Doğalgaza planlanan tarihten daha önce kavuşacağız” 

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Eren 2006 yılı Nisan ayında Trabzon"un planlanan tarihten daha erken doğalgaza kavuşturulabilmesi için şehir içi dağıtım lisans ihalesinin Mart 2006 tarihinde yapılacağını söylüyor.

Bu kez 16 ay değil sadece! 9 ay sonra,

M.Hilmi Güler Ocak 2007 tarihinde yaptığı açıklamada, 2007 yılında 16,2008"de 8, 2009 yılında ise 14 ilin doğalgaza kavuşacağı açıklamasını yapıyor. Bakan Güler"in yaptığı bu açıklamada Trabzon 2007 yılı içerisinde doğalgaz verilecek iller arasında sıralanıyor.

Rahatlıyoruz Bakan Trabzon"a 2007 yılı içerisinde Doğalgaz verileceğini söyledi.

Temmuz 2007 Bayındırlık Bakanı Faruk Özak çağdaşlık üzerine açıklamalar yapıyor  "Çağdaşlık, kriterlerini sayarken bir cümlesini de doğalgaza ayırıyor “Çağdaşlık, doğalgazı getirebilmektir, Biz iktidara geldiğimizde 7 ilde olan doğalgaz şimdi 43 ilde var” Evet Bakanım bizde Trabzon olarak çağdaş olacağız 2007 yılının bitmesine beş ay daha var, Doğalgazımız gelecek bizde çağdaş olacağız. Diye düşünürken,

Yıl 2008 aylardan Eylül, Doğalgaz henüz gelmedi.

Ben bir Trabzonlu olarak artık doğalgaz konusunda bir açıklama değil, doğalgazı bekliyorum.

Kış geliyor, yine dumanlı ve kömür kokulu uzun günler başlayacak. O karbon monoksit gazından başta minicik yavrular olmak üzere Trabzonlu sağlığını nasıl koruyacak!

Topluma açık yerlerde, stadyumlarda sigara içilmesini yasaklayan yetkililer, sigaraların üzerine sağlık için zararlarını yazdıranlar Trabzon"daki bu hava kirliliği için nasıl bir kampanya düzenleyecek. Belli mi olur bakarsınız Trabzon sokaklarına boy boy “Karbon monoksit öldürür, nefes almayın, gaz maskesi kullanın, sokağa çıkmayın” türünden pankartlar astırırlar.

Not: haber61 gazetesi 3'ncü sayısından alınmıştır.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR