Diğer

Diğer

Nedir Bu Baklavanın Sırrı?

Evet, Amacımız baklava ama o sofralarımızı süsleyen tatlı çeşidi olan baklava değil. Bu hafta karın kaslarımızın şekil itibari ile baklava tatlısının şekline benzeyen mide kaslarımızdan bahsedeceğiz.

Yıllardır spor yapıp karın kasları gözükmeyen ve bu konuda kendini çok rahatsız, çaresiz gören çok sayıda sporcumuz var. Aslında genetik olarak yaradılıştan itibaren her hangi bir sakatlık durumu olmayan tüm insanlarda karın kasları bulunur. Fakat her insanda belirgin olarak gözükmeyebilir.

karin-kaslari2.jpgKarın kasları, Rectus Abdominis (alt üst karın kasları), Oblikler (yan karın kasları) gibi bazı bölümlerden oluşur ve vücudumuzda çok önem taşıyan kas grupları arasındadır. Karın kaslarının  iç organları korumak, dik duruşu sağlamak ve büyük abdestimizi yaparken bize yardımcı olmak gibi oldukça önemli görevleri var; yani sürekli olarak çalışıyorlar. Ve çok dayanlıklı kas gruplarıdır. Peki Bu kadar çok çalışan kaslar neden gözükmüyor?

Öncelikle korkmayın, herkeste bu kaslar mevcut ancak üzeri yağlarla örtülü durumda; bu iyi haber. Bu yağları yakmaksa ne sadece mekikle ne de aç kalmakla mümkün. 1.kural iyi beslenme, 2. kural dengeli spor egzersizi, 3. kural genetik faktörler. Peki ne yapacağız?

KARIN KASLARI İÇİN NASIL BESLENİLMELİ?

Genetiğe ve karın kaslarınızın büyüklüğüne göre değişmekle birlikte yağ oranımızı ortalama %10 düzeylerine çektiğimizde karın kaslarımız arz- endam edebilecektir. Yani kilomuz yerine yağ oranımıza odaklanmamız gerek. Bunun için beslenmemizde;

* Tahıllar kaliteli, yüksek lifli ve düşük glisemik indeksli (yulaf, esmer pirinç, tam buğday ekmeği gibi) olacak.

* Yumurta beyazı ve lor peyniri günün değişmezleri arasında olacak.

* Yağlar doğal şekilde (naturel sızma zeytinyağı, badem, avokado) alınacak.1-472.jpg

* Enerji ihtiyacını karbonhidratlar yerine, spor öncesi doğal yağ ve protein sayesinde alınmaya dikkat edilecek.

* Şeker, kola, meyve suyu, bisküvi gibi hazır gıdalardan uzak durulacak.

* Mutfakta mümkünse bir tartı kullanılacak ve günlük alınması gereken makro değerlere uyulacak.

KARIN KASLARI NASIL ÇALIŞTIRMAK GEREK?

Karın kasları için yüzlerce, binlerce mekik çekip yağları eritmeye çalışmayın; zaten bölgesel yağ yakmak diye bir şey mümkün değil. Bunu yaparsanız koşu gibi bir kardiyo yerine belinizi incitebileceğiniz gereksiz bir çabanın içerisine girmiş olursunuz.

Karın kaslarını biraz daha büyütmek için aynı kollarımızda ya da omuzlarımızda olduğu gibi kaslarımızı ağırlıkla zorlayacağız. Yüksek ağırlıkla 10-12 tekrarın ancak çıkarıldığı egzersizler bunun için en etkili çözüm olacaktır. Ama yağların altında büyüyen kaslar sizin bel kalınlığınızı da artırabilir. Yani yağları yakabildiğinizden ve yakacağınızdan emin olduktan sonra karın kaslarınızı çalışmak daha mantıklı. Yoksa sadece yağ yakarak bile hiç karın kası çalışmadan bu kasları biraz küçük bile olsalar göz önüne çıkarabilirsiniz.

Hava şartları bölgede bu aralar kötü iken, plaj zamanı henüz gelmemiş iken hemen işe koyulup bu zamanı iyi değerlendirelim ve plajlarda baklavalarımızla gezme fırsatını kaçırmayalım.

Saygılarımla,
 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR