Recep Ergenç

Recep Ergenç

Diyarbakır Diyarbakır...

Diyarbakır'da "Bölgesel ve Yerel Kalkınmada Kalkınma Ajansları ve İşdünyasının Rolü" toplantısında;

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ı, Diyarbakır Valisini, Belediye Başkanı Osman Baydemir'i, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner'i,

DPT'den Yapısal Uyum Daire Başkanı Nihat Bingöl'ü,

EURADA (AB Kalkınma Ajansları Direktörünü) iki ayrı oturumda olmak üzere,

Ve Galatasaray Üniversitesinden Alpay Hocanın Kalkınma Ajansları ve Bölgesel Kalkınma  raporunu büyük bir öğrenme iştahıyla iki gün boyunca Hasan Kamil Hayali ile dinledik.

Bir daha altı çizilen konu ile, yerel ve bölgesel kalkınmanın sadece bir ekonomi işi olmadığı, kalkınmanın aynı zamanda bir demokrasi sorunu olduğu bilgimizi doğrulama olanağı bulduk.

Kalkınmanın insan odaklı ve daha üst bir refaha geçişi ifade edilmesi gerektiğini bilincimize kazıdık.

Türkiye'de bir üst refah dönemine geçişin gerçekleştirilmesini "Kalkınma Ajansları"ndan bekleyeceğiz.

Diyarbakır'da yerel aktörlerin (Kamu, Özel ve STK'ların) söz ve karar sahibi oldukları bu yeni demokratik kurumlara yönelik pek çok da eleştiri de yapıldı;

Ajansların Kamu ağırlıklı yapıları ve DPT'nin vesayeti altında çalıştıkları çok fazla eleştiri aldı.

Yirmialtı Kalkınma Ajansı Genel Sekreterinden 15'inin hazır bulunduğu Diyarbakır'da, TR 90 Kalkınma Ajansından ( DOKA'dan) kimselerin katılmadığı hususu da bizim eleştirimiz olsun.

Diyarbakır'ın Bağlar İlçesini bildiniz mi?

Diyarbakır'da bir eski dostu bulduk:

Diyarbakır'ın Bağlar İlçesinin (olayların en yoğun yaşandığı bölge) Kaymakamlığını 2,5 yıldır;      OF Kaymakamı olarak Trabzon'da derin izler bırakan Cengiz Bey yapıyor. Kendisi ile oldukça geniş zamana yayılan sohbet olanağı bulduk.

Bir de yeni dost edindik;

Tanıştığımızda "Siz gerçekten Diyarbakırlı mısınız?" diye sorduğumuz, Hikmet Baran ile tanış olmanın tarifsiz mutluluğunu yaşayarak döndük Trabzon'a.

Diyarbakır'da;

İşsizlik Türkiye ortalamsının dört katı.

Genç işsizlik ve gelecekten umutsuzluk oranı çok yüksek...

ÖSS'de Türkiye seksenincisi...

Dış algısı "güvenli olmayan bir şehir", dolayısıyla yatırım yapılmaz olarak yaftalanmış.

Kadınların iş yaşamına katılımları çok düşük ve gelecekten umutları da  yok...

Bağlar Kaymakamı Cengiz Bey ise umutlu

Cengiz Bey,üç ila beş yıl arasında, bugün sorun olarak gördüğümüz ya da konuştuğumuz her şeyi geride bırakacağımıza kesin olarak inanıyorum, diyor da başka bir şey demiyor.

Hikmet Baran ise Diyarbakır'ı anlatırken, Gaffar Okkan'dan öncesi ve sonrası diye tarihe not düşüyor.

Gaffar Müdürün yarattığı iklimin asla geriye döndürülemeyeceğini, bunun mümkün olmadığının artık herkes tarafından anlaşılmaya başlandığını anlattı. Biri Kamu görevlisi diğeri tam bir sivil olan iki dosttan dinlediğimiz Diyarbakır için;

"...kadim şehir Diyarbakır'ın" bir refah şehri olacağına biz de inandık.

TÜRKCEL'in çağrı merkezinde bin genç çalışıyor

Türkcell'in Diyarbakır yatırımını hayranlık ve büyük bir beğeni ile merkezin Müdürü , aynı zamanda bir Diyarbakırlı olan Deniz Ateş ile gezerek dinledik.

Bilgi Teknolojilerine yapılan bir yatırımın ne anlama geldiğini Türkcell'in Diyarbakır'da gerçekleştirdiği bu yatırımı görmeden ve Deniz Bey'i dinlemeden anlayabilmem çok zordu.

Doğu Karadeniz (TR 90) Bölgesinin altı ili (Ordu,Girsun, Trabzon,  Rize, Artvin ve Gümüşhane) geleceğini Bilgi Teknolojilerinde (BT) aramalıdır.

Çünkü bu sektör henüz yoğunlaşacağı bölgesini arıyor.

Doğu Karadenz Bilgi Teknolojilerinin yoğunlaşacağı merkez olmaya her yönden adaydır.

Yatırımcılara geniş parseller olarak verebileceğimiz, sanayi yatırımları için arazilerimiz yok. Bölge insanının yapısı (masa başı iş isteği), KTÜ'nün insan kaynağına verebileceği destek ile hem İstihdam hem de  katma değer açısından Bigi Teknolojileri yatırımları Doğu Karadeniz'in altı iline de uygun bir sektördür.

Bilgi teknolojierinde yapılacak yatırımlarda altı İle uygun roller verilerek bu sektörün kalbinin Doğu Karadeniz'de atmasını sağlayabiliriz.

DOKA bunu yaparak TR 90'in kaderini değiştirmelidir.

 

 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR