Prof.Dr. Osman Bektaş

Prof.Dr. Osman Bektaş

Bartın’da deprem: Batı Karadeniz fayı hareketlendi

Bartın da 4 Eylül 2014 tarihinde saat 6.53 de büyüklüğü 4,3 olan bir deprem yaşandı.

Son bir buçuk ay içerisinde batı Karadeniz Fayı üzerinde oluşan Bartın ve Bafra depremleri Karadeniz Fayının aktif olduğunun veya fayın deprem üretme kabiliyetinin var olduğunu gösteren sismik kanıtlardır.

Ancak Karadeniz sahiline paralel uzanan ve depremi üreten Karadeniz Fayı ulusal ve uluslararası bilimsel aktif fay haritalarında yer almasına karşın devletin resmi deprem haritalarında henüz yoktur.

Batı Karadeniz sahilinde yer alan Bartın 1968 yılında 6,6 büyüklüğündeki bir depremle yıkılarak 4. dereceden 1. derece deprem bölgesine girmeyi hak kazanmıştır.

Oysa Bartın’ın hemen doğusunda Sinop’ta nükleer tesis yapımının gerekçelerinden biride Karadeniz sahilinin deprem tehlikesinin olmadığı varsayımıdır.

Bu görüş bütünüyle yanlıştır.

Bartın ve Bafra depremlerini üreten Karadeniz fayı başta Sinop nükleer tesisi olmak üzere tüm Karadeniz sahilinde yer alan deniz dolgu alanları, statlar, hava alanları ve yerleşim merkezleri için için önemli bir risk faktörüdür.

Şimdi merak edilen yeni yapılacak olan Deprem tehlikesi Haritasında Karadeniz Fayının yer alıp almayacağıdır.

1-021.jpg

 

Kandilli rasathanesi 1960 yılından bu yana Karadeniz sahilinde deprem kayıtları almasına karşın depremleri üreten Karadeniz Fayı yok sayılır.

2-003.jpg

 Deprem üreten Karadeniz Fayı ulusal ve uluslararası bilimsel aktif fay haritalarında yer almasına karşın resmi deprem haritalarında henüz yoktur.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR