Erol Önsel

Erol Önsel

Altıntığ

Trabzonspor Medicalpark ligde üst üste ikinci galibiyetini alarak son derece önemli bir haftayı hanesine yazdırdığı iki puanla kapattı.  Oyuna Marshall, Lawal, Can ve Velicovic gibi önemli oyuncuları oturtarak başlayan coach Markovic, karşılaşmanın kaderini değiştirecek bu oyuncuları oyunun ilerleyen bölümlerine kullanmayı tercih etti. Nenad Markovic’in, takıma bir düzen ve disiplin getirdiği açıkça görülüyor.

Özelikle önceki müsabakalarda aldığı gereksiz faullerle takımının sahada eksik kalmasına neden olan Gani Lawal, gerek oyunda kalarak gerekse aldığı sorumlulukla Karşıyaka gibi çok zor bir deplasmanda takımının galibiyetinde çok önemli bir rol oynadı. Daha önceki yazılarımda Lawal’ın basketbolun sadece smaç ve blokla sınırlı bir oyun olmadığını algılayarak takımına daha fazla katkı yapması gerektiğini belirtmiştim.

Lawal Karşıyaka maçında bu özeliklerinin dışında sırtı dönük top alıp kullanarak ve daha üst düzey savunma yaparak galibiyete önemli katkı sağladı. Trabzonspor Medicalpark, düzen dahilinde oynadığında daha bilinçli hücum ediyor. Özelikle her topun hızlı hücum ve erken atışlarla sonuçlandırmadan, sabırlı, içeriye indirerek oynandığında çok daha kaliteli hücum edeceğini bu karşılaşmada görmüş olduk.

Burada yeni transfer Can Altıntığ’a bir parantez açmak gerektiğini düşünüyorum. Sezon başından beri Trabzonspor Medicalpark’ın yabancı transferleri ne kadar iyiyse, yerli rotasyonunun da o derece etkisiz olduğunu söyledim. Yapılan bir tane verimli transferin takımın oyun kimyasını nasıl değiştirdiğini, oyuna nasıl bir hareket getirdiğini Karşıyaka karşılaşmasında Can Altıntığ ile görmüş olduk.

Gerçi Can, Trabzonspor Medicalpark’ta rotasyon oyuncusu olmaktan çok sahada ilk tercih edilen olmalıdır. Çünkü gerek delici penetreleri, ilk adım hızıyla, rakibin gelen yardımları sonucu boşalan uzunlara yaptığı asistlerle, gerekse savunmadaki diriliğiyle bunu son derece hak eden bir oyuncu. Tek eksiği şut yüzdesinin biraz daha yüksek olması. Eğer bunu da geliştirirse Türk basketbolu için son derece önemli bir oyuncu olacaktır. Gani Lawal’ın attığı 25 sayıda Can’ın son derece önemli bir etkisi vardı.

Lawal’ın oyun içi direncinin ve sahadaki mücadelesinin itici gücü de oldu. Eğer sezon başında bu tip yerli oyuncuların takım içerisindeki sayısı daha fazla olsaydı sanırım takım şu andaki durumdan çok daha iyi yerlerde olurdu. Fakat transferlerini niye ve hangi amaçla yapıldığı belli olmayan oyuncularla şu anda aşağılarda boğuşmaktayız.

Sanırım bu transferlerden bir tanesi de De Bost. Haftalardır seyrediyorum ve bir özeliğini bulmaya çalışıyorum fakat başarılı olamadım. Skorer bir oyuncu değil, birebirde savunmada da hücumda da etkili değil, penetre özeliği yok, savunmada son derece yumuşak. Hangi özeliğine göre niye transfer edilmiş, bu transferden kim sorumlu çok merak ediyorum. Neyse ki Can Altıntığ transferi o bölgede etkili olmamızı sağladı.

Trabzonspor Medicalpark’ın takım savunmasını daha etkili yapması gerekiyor. Özelikle zayıf tarafa atılan paslara daha çabuk koşulması ve birebirlerde biraz daha etkili olunması gerek. Haftaya oynanacak Galatasaray Liv Hospital karşılaşması zor görünse de Galatasaray’ın içerisindeki huzursuzlukları kendi lehimize çevirebilirsek rakip adına hiç de kolay geçmeyecektir diye düşünüyorum. Umarım Trabzonspor Medicalpark takım kimyası bozulmadan, her geçen hafta üzerine katarak lige devam eder. Yalnız yorgunluk benim hala en korktuğum etmenlerin başında geliyor.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR