Zirve davasında yeni delil

 Malatya'daki Zirve Yayınevi'nde biri Alman uyruklu üç kişinin boğazının kesilerek öldürülmesi davasına ilişkin yeni deliller ortaya çıktı. Tutuklu sanık muvazzaf asker Haydar Yeşil'in Kırşehir'de yaşayan kayınbiraderi H.K, ev taşıma esnasında bulduğu har

Zirve davasında yeni delil

 

Malatya'daki Zirve Yayınevi'nde biri Alman uyruklu üç kişinin boğazının kesilerek öldürülmesi davasına ilişkin yeni deliller ortaya çıktı.
 
Tutuklu sanık muvazzaf asker Haydar Yeşil'in Kırşehir'de yaşayan kayınbiraderi H.K, ev taşıma esnasında bulduğu harddiskin eniştesine ait olduğunu ifade ederek, Kırşehir Emniyet Müdürlüğü'ne teslim etti.
 
Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesiyle görevli Malatya Cumhuriyet Savcılığı'na gönderilen harddiskin bilirkişi incelemesi yaptırıldı. Harddiskte, tutuklu sanıklar Haydar Yeşil ve Ruhi Abat ile tanık koruma programından yararlanan sanık İlker Çınar'ın cinayetler öncesinde buluşarak gerçekleştirdikleri misyonerlikle ilgili toplantı görüntüleri ve cinayetlerin sonrasına ait telefon görüşme kayıtları, Zirve Yayınevi cinayetlerine ilişkin haberler, Hrant Dink'in öldürülmesinin ardından Malatya'da yapılan protesto gösterilerine ait görüntüler, Ermeniler ve Fethullah Gülen cemaatine ilişkin bilgi ve belgeler, misyonerlere ilişkin adreslerin yer aldığı ''misyonerlik şeması'' gibi belgelerin bulunduğu belirlendi.
 
Harddiskte yapılan incelemelerde, bilirkişi tarafından farklı isimlerle oluşturulan belgelerin pek çoğunun Malatya Jandarma Alay Komutanlığı'nda düzenlendiği tespit edildi. Bilirkişi, harddiskte bulunan, Haydar Yeşil, Ruhi Abat ve İlker Çınar'ın misyonerlikle ilgili yaptıkları toplantıların görüntülerinin deşifresini yaptı. Bu deşifrelerin de içinde bulunduğu 26 klasörlük ek deliller dava dosyasına eklendi.
 
-''Yeşil, harddiski Ülger'in talimatıyla sakladı''-
 
Mahkemeye sunulan delillere ilişkin savcılık raporunda, alınan beyanlar sonucunda harddiskin tutuklu sanık muvazzaf asker Haydar Yeşil'e ait olduğu belirtildi. Raporda, ''Eski Malatya Jandarma Alay Komutanı Mehmet Ülger'in Zirve Yayınevi cinayetine yönelik yapmış oldukları çalışmaları içeren belgeleri, Haydar Yeşil'den iyi saklamasını istemesi sonrası, Haydar Yeşil'in de belgelerin bulunduğu bu harddiski memleketi olan Kırşehir'de kayınvalidesi ve kayınbiraderinin birlikte yaşadığı eve götürerek diğer eşyaların arasına sakladığı tespit edilmiştir'' denildi.
 
Öte yandan, ele geçirilen delillerde, Zirve Yayınevi'ndeki raf ve kitap sayılarına kadar pek çok bilgiye ulaşıldığı, bilgilerin Zirve Yayınevi'nde çalışan ve davanın tutuklu sanıklarından Hüseyin Yelki tarafından aktarıldığı kaydedildi.
 
-Eniştesine faydalı olmak için...-
 
Savcılığın mahkemeye sunduğu klasörlerde, Haydar Yeşil'in kayınbiraderi H.K'nın Kırşehir Emniyet Müdürlüğü'nde harddiski teslim ederken verdiği ifadelere de yer verildi.
 
H.K, beyanında, taşınırken gardıropta bulduğu bir valizin içinde harddiski gördüğünü, iş yerinde kullanılabilir düşüncesiyle aldığı kırmızı renkteki harddiskin içinde Zirve ve Ergenekon gibi gündemde olan davalara ilişkin bilgilerin bulunduğunu gördüğünü belirtti. H.K, eniştesi Haydar Yeşil'in de Zirve Yayınevi cinayetleri dolayısıyla tutuklu olduğunu bilmesi nedeniyle, eniştesinin faydasına olabileceği düşüncesiyle harddiski Asayiş Şube Müdürlüğü'ne teslim ettiğini söyledi.
 
-Zirve Yayınevi cinayetleri-
 
Malatya'da 18 Nisan 2007'de Zirve Yayınevi'nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel bıçaklanarak öldürülmüştü. Zirve Yayınevi cinayetleriyle ilgili açılan davada, ilk iddianamede 6'sı tutuklu 9 sanık yargılanmış, ardından oluşturulan ikinci iddianamede sanık sayısı 19'a yükselmişti.
 
Davaya ilişkin ikinci iddianamede, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, eski Malatya Jandarma Alay Komutanı emekli albay Mehmet Ülger ve Binbaşı Haydar Yeşil'in yanı sıra astsubay Abdullah Atılgan, uzman çavuşlar Murat Göktürk, Mehmet Çolak, Adem Gedik ve Adil Akçay, İnönü Üniversitesi öğretim görevlisi Ruhi Abat, Levent Ercan Gelegen, Aykut Saka, İlker Çınar ile olaya ilişkin devam eden mevcut davada da sanık olarak bulunan Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker, Varol Bülent Aral ve Hüseyin Yelki sanık olarak gösterilmişti.
 
Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın son duruşmasında Tolon ile tutuksuz sanıklar Hüseyin Yelki, Levent Ercan Gelegen ve muvazzaf asker Adem Gedik hakkında tutuklama kararı çıkarılmıştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler