YTL'den 'Y' atıldı ama...

YTL'nin Y'sini attık ancak bu kez de tarihi bir hata yaptık. Koleksiyonerler hata yapılan TL'nin ilk serileri için bankalara koştu. Türk dili uzmanları, piyasaya sürülen yeni 200 TL'lik banknotlarda imla hatası tespit etti. İşte alanında uzman akademisyen

YTL'den 'Y' atıldı ama...

YTL'nin Y'sini attık ancak bu kez de tarihi bir hata yaptık. Koleksiyonerler hata yapılan TL'nin ilk serileri için bankalara koştu. Türk dili uzmanları, piyasaya sürülen yeni 200 TL'lik banknotlarda imla hatası tespit etti. İşte alanında uzman akademisyenleri bile şaşırtan bu ilginç hata!

Banknotun ön yüzündeki “İKİYÜZ” yazısı, “Sayıların her rakamını ve basamağını gösteren sözcük ayrı yazılır” kuralına uymuyor. Dil bilimciler 'iki yüz' yazılması gerekirken 'ikiyüz' yazılarak önemli bir hata yapıldığı görüşünde birleşti. Türk Dil Kurumu eski Başkanı Prof. Bican Ercilasun, “Banknottaki rakam bitişik olarak yanlış yazılmıştır. Ayrı yazılmalıydı” dedi.

İstanbul Üniversitesi Yeni Türk Dili Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özkan da rakamların sadece çek ve senetlerle birleşik yazıldığını vurgulayarak, “Çek ve senetlerde, araya başka rakamlar koyarak aldatma olmasın diye bitişik yazma esası benimsenmiştir. Para baskıdır, üzerine herhangi bir rakam girme gibi durum söz konusu değildir. Banknotta 'iki yüz' yazılmalıdır” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler