Yılbaşı 2009'da geç gelecek

Dünya üzerinde geçen zamanı devamlı ve istikrarlı bir şekilde ölçebilmek ve bunu bir standart haline getirebilmek amacıyla 1960'lı yıllardan beri atom saati kullanılıyor. Uluslar arası atomik zamanı ölçmek ve zaman standardını koruyabilmek için ise dünyan

Yılbaşı 2009'da geç gelecek

Dünya üzerinde geçen zamanı devamlı ve istikrarlı bir şekilde ölçebilmek ve bunu bir standart haline getirebilmek amacıyla 1960'lı yıllardan beri atom saati kullanılıyor. Uluslar arası atomik zamanı ölçmek ve zaman standardını koruyabilmek için ise dünyanın 50 farklı noktasında 50 atom saati kullanılmakta.

O döneme dek kullanılan güneş saati ise bu tarihten itibaren önemini büyük oranda yitirdi. Fakat yine de atom saati ile güneş saati arasındaki tutarlılığı korumak amacıyla sürekli ölçümler ve gerek duyulduğunda ayarlamalar yapılıyor. İşte son ölçümlerde dünyanın giderek yavaşlayan dönme hızı nedeniyle uluslar arası güneş saatinin 1 saniye geri kaldığı ortaya çıktı. Tutarlılığı sağlamak amacıyla ise bu yılbaşında 31 Aralık 23:59:59 saniyesinde atom saatleri bir saniye için durdurulacak ve güneş saatleri aradaki farkı kapatabilecekler. Yani yeni yıla girmeden önce hesapta olmayan fazladan 1 saniyemiz oldu…

Uygulama ilk kez gerçekleştirilmiyor. En son 2005 yılında tam aynı saniyede yine 1 saniyelik bir bekleme yaşanmıştı. 1972 yılından beri ise toplam 24 saniyelik düzenlemeye gidildi. Bu yılbaşından sonra en az 6 ay başka düzenleme yapılmaması planlanıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam