Yan sanayiyi kabul et kaskoyu ucuza yaptır

 Türkiye'de araç sayısının ve paralel olarak kazaların artması, trafik sigortası ve kasko bedellerinin de hızla artmasına sebep oldu. Hazırlıkları devam eden düzenleme ile kasko poliçeleri düzenlenirken fahiş bedellerin ödenmesinin önüne geçilecek. 1 Nisa

Yan sanayiyi kabul et kaskoyu ucuza yaptır

 

Türkiye'de araç sayısının ve paralel olarak kazaların artması, trafik sigortası ve kasko bedellerinin de hızla artmasına sebep oldu. Hazırlıkları devam eden düzenleme ile kasko poliçeleri düzenlenirken fahiş bedellerin ödenmesinin önüne geçilecek. 1 Nisan'dan itibaren ise primlerin sigorta rayiç bedeli üzerinden hesaplanması uygulaması başlatılacak. Ayrıca yedek parça ve servis konusuna da açıklık getirildi. Buna göre kaza durumunda onarımın araç sahibinin seçtiği serviste mi, sigorta şirketinin yönlendirdiği serviste mi yapılacağı, poliçede belirlenecek ve muhtemel tartışmaların önüne geçilecek. Ayrıca yine poliçe imzalanırken onarımın orijinal parça ile mi 'yan sanayi' tabir edilen markasız parçayla mı yapılacağı da baştan belirlenecek. Böylece kasko için ödenecek tutar yüzde 30'a kadar azalabilecek. Özellikle İstanbul gibi 'riskli şehir' uygulamasının yerine 'riskli sürücü' kriterine geçileceği de daha önce açıklanmıştı. Bunun üzerine 35 maddelik taslak İçişleri Bakanlığı'na sunulmuştu. Düzenlemeyle trafik sigortasında 'coğrafi bölge' tarifesi kalkacak, alkollü araç kullanan, kural ihlali yapan, aşırı hız sebebiyle ceza alan, ehliyetine el konulan sürücüler, kurallara uyan sürücülere oranla 3-4 kat prim ödemesi mümkün kılınmıştı. Böylece İstanbul gibi şehirlerde primlerin fahiş seviyelere çıkması önlenecek. Her kente göre sigorta uygulaması tarihe karışacak, bunun yerine ABD'deki gibi 'riskli sürücü modeli' getirilecek. Kimin ne kadar prim ödeyeceğini ise Türkiye Sigorta Birliği belirleyecek. Uygulamada, 1000 liraya kadar yükselen trafik sigortasında şehirlerin trafik durumu belirleyici oluyor. 
 
 
Kasko çeşidi seçilebilecek
Hazine'nin ön çalışma yaptığı programa göre, kaskolar da çeşitli olacak. Dar kasko, genişletilmiş kasko, tam kasko ve özel kasko indirimleri ile 5 ayrı planda değerlendirme yapılacak. Bu şekilde sektörde ve tamir sırasında anlaşmalarla şirketlerin zarar görebileceğini düşünenlerin yanı sıra, hasar sonrası sıkıntı yaşanmasının engellenebileceği fikri de öne sürülüyor. Üreticiler, araçların parçaları kullanılırken, yan sanayi-orijinal ayırımında sadece fiyatın rol aldığını, her iki parçanın da aynı üretim bandından çıkarken, birisine marka basıldığı halde, diğerinin düz çıktığını ifade ediyor. Uzmanlar, “Tüketici önceden uyarılırsa, hasar sonrası sorunlarda ciddi azalma olur” diyor. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam