Yabancı gaza yerli boru şartı geliyor

 Azerbaycan ve Ortadoğu gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Nabucco ve TANAP’ta yerli malzeme kullanılması için adım atılıyor. Böylece Türk özel sektörüne 10 milyar dolarlık pazar açılacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan talimat verdi, ithal gaza

Yabancı gaza yerli boru şartı geliyor

 

Azerbaycan ve Ortadoğu gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Nabucco ve TANAP’ta yerli malzeme kullanılması için adım atılıyor.
 
Böylece Türk özel sektörüne 10 milyar dolarlık pazar açılacak.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan talimat verdi, ithal gaza yerli boru şartı getiriliyor. Azerbaycan ve Ortadoğu’daki doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) ve Nabucco boru hatlarında yerli saç ve diğer malzemelerin kullanılması için adım atılıyor.
 
Konuyla ilgili Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, bir eylem planı hazırladı. Plana göre, dev boru hattı projelerinin Türkiye’ye düşen kısmında sadece Türk yassı çelik ürünleri kullanılması için çalışma başlatıldı.
 
Birlikte hareket edilecek Bakanlık tarafından hazırlanan strateji belgesine göre, bölgesel enerji boru hatlarının projelendirme ve uygulama aşamalarında, yurtiçi katma değeri azamiye çıkaracak şekilde yerli sac kullanılarak üretilen boruların ve diğer yerli malzemelerin kullanımına öncelik verilecek.
 
Bu projede, BOTAŞ ile demir çelik üreticileri birlikte hareket edecek. Belgede, “Yeni projelerde Türkiye boru üreticilerinin yer alması sektörün Akdeniz Havzası ve Ortadoğu’daki en önemli üretici konumuna gelmesine yardımcı olacak” denildi.
 
TANAP’ın toplam proje maliyeti 10 milyar dolar. Nabucco’nun maliyeti ise 15 milyar euro. Borular, projelerin yüzde 80 maliyetine denk geliyor. İki projede de boruların yapımında Türk özel sektörünün iş almasıyla en az 10 milyar dolar para kalması hedefleniyor.
 
Vergi teşviki sağlansın
 
Belgede, boru hattı projelerinin Türkiye bölümüne düşen kısmının, sadece Türk yassı çelik ürünleri kulanılarak Türkiye’de üretilen çelik borular ile gerçekleştirilmesini sağlayacak yönde düzenlemelerin yapılması gerektiği ifade edildi. Belgede, “BTC olduğu gibi bu projeler ile ilgili üreticilere vergi indirim teşviki sağlansın. Bu tür projelerde yer alacak üreticiler için Eximbank kredi imkânları en az 1 yıla çıkarılsın” denildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam