Ünlü markada böcek var

 Gıda hilelerine karşı başlatılan mücadele hızla sürerken; içeriğinde sağlığa zararlı maddeler olduğu iddia edilen ürünlerin ünlü markalara ait olması vatandaşı daha da tedirgin ediyor. Günlük hayatta çok kullandığımız süt, sakız, gofret, bisküvi gibi ürü

Ünlü markada böcek var

 

Gıda hilelerine karşı başlatılan mücadele hızla sürerken; içeriğinde sağlığa zararlı maddeler olduğu iddia edilen ürünlerin ünlü markalara ait olması vatandaşı daha da tedirgin ediyor. Günlük hayatta çok kullandığımız süt, sakız, gofret, bisküvi gibi ürünlerde hayvansal boya maddesi kullanıldığı iddiaları gündeme bomba gibi düştü. Üstelik bu ürünlerin dev markalara ait olmaları şaşkınlığa yol açtı. Gazeteport'un iddiasına göre; Starbucks'ın, çilekli Frappuccino içeceklerinde hayvansal boya maddesi olan karmini kullandığını kabul etmesiyle konu tartışılmaya başlandı. 
 
ZARAR VERİYOR 
Konservelerde renklendirici olarak kullanılmasının yanısıra meyveli süt, yoğurt, bisküvi, dondurma, reçel, soslar, meyve suları, et ürünleri, şekerleme ve sakız gibi birçok gıda ürününde kullanılan karminin çokça tüketildiği ortaya çıktı. 'Cochineal' adlı böcekten elde edilen 'karmin' isimli renklendiricinin bilinen zararı alerjik reaksiyonlara yol açması. Uzmanlar, başka zararları olup olmadığının ise araştırılması gerektiğini belirtiyor. 
 
KARMiN NEDiR?
Hayvansal kaynaklı bir boya maddesi olan karmin, binlerce yıldır kullanılıyor. Keşfi ise İspanyolların Latin Amerika'yı keşfine kadar dayanıyor. Avrupa'ya girişi de işte bu yıllarda gerçekleşir. Karminin kaynağı ise Meksika ve Peru'da yetişen ve besin maddesi olarak kaktüsü seçen Coccus cacti adlı böceğin dişisinin kurutulup öğütülmesinden elde edilir. 
 
İddialara göre şu ürünlerde karmin kullanılıyor: 
- Çilekli puding 
- Çilekli süt 
- Meyve aromalı şekersiz tatlandırıcılı sakız 
- Meyve aromalı şekerli balonlu sakızlar 
- Top şekerler 
- Yumuşak şekerler 
- Draje şekerler 
- Meyve aromalı bisküviler 
- Çilek soslu kekler 
- Kremalı sandviç bisküviler 
- Çilek ve böğürtlen aromalı soslar 
- Çilek aromalı kremalı gofretler.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler