Türklerin Ucuz Tatil Kurnazlığı

Yabancı turistlere ucuz yerli turistlere pahalı tatil imkanları, Türklerin yurt dışındaki acenteler aracılığıyla rezervasyon yapmalarına neden oluyor ama teyit işlemi umutları söndürüyor.Yaz sezonu birçok otelin çeşitli promosyonlarıyla devam ederken, bu

Türklerin Ucuz Tatil Kurnazlığı

Yabancı turistlere ucuz yerli turistlere pahalı tatil imkanları, Türklerin yurt dışındaki acenteler aracılığıyla rezervasyon yapmalarına neden oluyor ama teyit işlemi umutları söndürüyor.

Yaz sezonu birçok otelin çeşitli promosyonlarıyla devam ederken, bu yılda yabancı turiste ucuz, yerli turiste iki katı tatil şartları tekrarladı. 5 yıldızlı otel ve tatil köylerinde tatil yapma hayali kuran yerli turistler ise yabancı turistlere sağlanan imkanlara ulaşmak için çeşitli yöntemler deniyor. Yurt dışından turizm acentelerine ulaşan birçok Türk vatandaşı, rezervasyonları aracı ile yaparak, acentelerin Türkiye'deki otellerde bulunan kontenjanlarından yararlanmaya çalışıyor.

Yapılan bu girişimler ise verilen Türk isimlerinin teyit edilerek, yurt dışında yaşayıp yaşamadığının belirlenmesine yönelik oteller tarafından yapılan kontroller sayesinde belirlenerek rezervasyonlar iptal ediliyor. Türk tatilcilerin ucuz tatil umudu ise kontroller nedeniyle yarıda kalıyor.

Samsun Turizm Derneği Başkanı Mustafa Yavuz, yabancı turistlerin peşin ve garantili daha önceden yüzde 20-30'a varan ön ödeme yapmasının çok uygun fiyatlar almasına neden olduğunu söyledi. Yabancı turist ödemelerinin güçlü, yerli turist ödemelerinin güçsüz olduğunu dile getiren Yavuz, iç pazara verilen tatilde taksit uygulamaları, faiz oranlarının yüksek olması, ödeme seçenekleri daha önceden yapılan rezervasyon gibi etkenler eklenince fiyatların yükseldiğini, istenmese de yerli ve yabancı turist
arasında fiyat farkının çıktığını kaydetti.

Yıllık 20 milyon turizm potansiyelinin yaklaşık 1.5 milyonunun yerli turist olduğuna dikkat çeken Yavuz, "Her 10 turistten 9'unun yabancı olması yerli turistin tatil fiyatını artırıyor. Yabancıya daha fazla, daha düşük fiyatla yer satılabiliyor. Piyasa koşullanırının getirdiği sonuç bu, doğru mu? değil. Gelir düzeyimizin daha düşük olması piyasaya olumsuz yansıyor. İç piyasa daha fazla yer verilmeli" dedi.

Yerli turistlerin yabancı turistler gibi daha uygun fiyatlarda tatil yapabilmek için çeşitli yöntemler denediğini doğrulayan Yavuz, "Yurt dışındaki acenteler aracılıyla kontenjandan yararlanarak ismini kayıt ettirip ucuz tatil yapmayı deneyen yerli turistler var. Tabi bu işin başka boyutu. Geçmiş dönemlerde de bu tür girişimler çok yaşandı. Artık herkes dikkatli davranıyor.

Bir Türk ismi geçtiği andan hemen gerekli kontroller yapılıp, yurt dışından gelip gelmediği, yoksa Türkiye'den yurt dışındaki acenteler aracılığıyla mı tatil yapmaya çalıştığı belirlenerek rezervasyon iptal edilebiliyor. Yaptığımız rezervasyonlarda bizlerde yabancı ve yerli turistlere farklı fiyatlar alıyoruz. Ama bu sene otellere zor durumda kaldı.

Döviz düşük geçti, beklentileri karşılamayarak piyasaya olumsuz yansıdı. İç piyasada YTL cinsinden daha istikrarlı rakamlarla geçebilirdi. Ama döviz alışkanlığı olduğu için beklentilerde bu yönde oluyor" diye konuştu.

Turizmin çok hassas bir denge olduğunu, kriz durumunda yabancı gelmediği zaman 'yerli gelsin' diye kampanyalar düzenlendiğini, bunun için yerli turistler için yüzde 20-30 civarında uygun fiyatta kontenjan ayrılmasının şart olduğunu belirten Yavuz, turizm sektöründe 2008 yılında KDV oranlarının düşürülmesinin etkilerinin piyasaya yansıyarak bu yöndeki beklentileri azda olsa karşılayacağı umudunu taşıdığını kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Yaşam