Türkiye Çöl Olmuyor

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Adnan Ünal, 1970'ten 2007'ye kadar iklim ortalamalarına bakıldığında Türkiye'de "çöl karakteri" gösteren hiçbir bölge veya yer olmadığının rahatlıkla görülebileceğini belirterek, "Bir yıllık periyotta sadece 2 ayı de

Türkiye Çöl Olmuyor

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Adnan Ünal, 1970'ten 2007'ye kadar iklim ortalamalarına bakıldığında Türkiye'de "çöl karakteri" gösteren hiçbir bölge veya yer olmadığının rahatlıkla görülebileceğini belirterek, "Bir yıllık periyotta sadece 2 ayı değerlendirerek Türkiye'nin çölleşeceğini, zirai faaliyetlerin olmayacağını söylemezsiniz. Bunu biz de söylemeyiz. Bu ifadeler bilimsel ve tutarlı değil" dedi.

"Türkiye çölleşiyor", "Türkiye Afrika olacak" şeklindeki iddiaları değerlendiren Ünal, bu haberlerin, kurumun internet sitesinde yer alan Temmuz Ayı Kuraklık Analiz Raporu'ndan yola çıkılarak oluşturulduğunu anımsatarak, zirai meteoroloji birimi tarafından hazırlanan bu raporların çoğunlukla tarımla uğraşanlar tarafından kullanıldığına dikkati çekti.

Sadece, Temmuz ayı değerlendirmesinin alınıp, 'Türkiye çöl oluyor' bilgilendirmesi yapmanın doğru olmayacağını belirten Ünal, Türkiye'nin yarı-kurak iklim şeridi içinde yer aldığını anımsatarak, "Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında normal yağışlar alınsa dahi yıllık yağışın yüzde 7'sini ancak karşılıyor. Bu durum bile zaten yağışın az olduğunu göstermektedir" dedi.

Ünal, uzun yılların ortalama değerlerine bakıldığında Temmuz ayının hemen hemen aynı değerlere sahip olduğunun görülebileceğini de sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Yaşam