Tüketiciyi kandırana ağır ceza geliyor

 Yeni Tüketici Kanunu Taslağı'na göre kredi talep eden müşterisine faiz dışındaki diğer maliyet kalemlerinin toplam yükünü yazılı vermeyen bankalar 200'er lira ceza ödeyecek. Kısa mesajla yanıltıcı reklam yapan mesaj başına 25 lira ödeyecek Başbakan Tayyi

Tüketiciyi kandırana ağır ceza geliyor

 

Yeni Tüketici Kanunu Taslağı'na göre kredi talep eden müşterisine faiz dışındaki diğer maliyet kalemlerinin toplam yükünü yazılı vermeyen bankalar 200'er lira ceza ödeyecek. Kısa mesajla yanıltıcı reklam yapan mesaj başına 25 lira ödeyecek
 
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından Bakanlar Kurulu'na sunulan yeni Tüketici Kanunu Tasarı Taslağı, tüketiciyi aldatanlara ağır cezaları öngörüyor. Birçok cezada parasal tutarlar yükseltilirken, yeni suçlara yeni cezalar getiriliyor.
 
Konutu teslim etmeyen yandı
 
Ön ödemeli sözleşmede konutu teslim etmeyen firmaya 100 bin lira ceza kesilecek. Devre tatile konu taşınmazın inşa edileceği arsa için yapı ruhsatı alınmadan tüketicilerle ön ödemeli sözleşme yapanların da cezası aynı.
 
'Ruhsatsız'a ön ödeme talebi suç
 
Ön ödemeli konut satışında yapı ruhsatı alınmadan tüketiciyle satış sözleşmesi yapan, sözleşme yapılmadan tüketiciden herhangi bir isim altında ön ödeme yapmasını isteyen ya da borç altına sokan, 14 gün içerisinde sözleşmeden cayan tüketiciye masraf çıkaran inşaat firmalarının cezası bin lira.
 
Müşteri aleyhine faize bin lira ceza
 
Tüketici kredisi kullanıp sözleşmeyi imzaladıktan 14 gün içerisinde sözleşmeden cayan, borcunu da 30 gün içerisinde bankaya geri ödeyen vatandaşın bu hakkını engelleyen bankaya bin lira ceza verilecek. Ayrıca, tüketici kredisi faizini müşteri aleyhine değiştiren, kredisini erken ödeyene indirim yapmayan, tüketici ya da konut kredisi taksitini 2 defadan fazla aksatmadığı halde alacağının tümünü isteyen; tüketici istemediği halde sigorta yaptıran ve kredi için açılmış bir hesaptan hesap işletim ücreti isteyen bankalara her bir işlem için bin lira idari para cezası kesilecek.
 
Ek masraf çıkarana 200 lira ceza var
 
Sözleşmeyi 12 punto büyüklüğünde, açık ve anlaşılır yazmayan, sözleşme şartlarını tek taraflı değiştiren, kendi menfaati için müşterisinden ek ücret talep eden, bir kredi başvurusunda ortaya çıkacak tüm masrafları ayrıntılı olarak yazıp müşterisine vermeyen, bileşik faiz uygulayan bankalar her bir işlem ve sözleşme için 200 lira ceza ödeyecek.
 
'Cayma hakkı'nda para iadesi şart
 
Vitrindeki, raftaki ya da internette teşhir ettiği ürünü satmaktan kaçınan, sipariş edilmediği halde bir malı tüketiciye getiren firmalara 200 lira ceza verilecek. Taksitli satışlarda 7 gün içinde cayma hakkını kullanan tüketiciye parasını iade etmeyen, borçlarını 2 taksitten daha fazla aksatmadığı halde alacağın tümünü talep eden, borcunu erken ödeyip bitiren ya da birkaç taksitini erken ödeyen tüketiciye faiz ya da komisyon indirimi yapmayan bankalar da her bir işlem ve sözleşme için ayrı ayrı 200 lira ceza ödeyecek.
 
Turlar için broşür vermeyene af yok
 
Paket turlarda tüketiciye ön bilgilendirme amaçlı broşür vermeyen, sözleşme nüshasını vermeyenlere 200 lira ceza uygulanacak. Boşa harcanan zaman için de tazminat talep edebilecek.
 
Kandırmaya yönelik reklam çok zorlaştı
 
Tüketiciyi kandırmaya yönelik reklamı yerel televizyonlarda yapanlara 10 bin, ulusal kanallarda 200 bin, yerel radyoda 5 bin, ulusal radyolarda 50 bin, internetten yapanlara 50 bin, kısa mesajla yapanlara 25 bin lira ceza var.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler