TRT Radyosunda gündem fındık

TRT Trabzon Radyosu’nca hazırlanan ve Türkiye Radyoları ile bağlantılı olarak yayınlanan programda fındık konuşuldu.Trabzon Ticaret Borsası salonundan gerçekleştirilen canlı yayına konuk olarak TTB Meclis Başkanı Mehmet Cirav ile Eski TTB Meclis ve  Karad

TRT Radyosunda gündem fındık

TRT Trabzon Radyosu’nca hazırlanan ve Türkiye Radyoları ile bağlantılı olarak yayınlanan programda fındık konuşuldu.

Trabzon Ticaret Borsası salonundan gerçekleştirilen canlı yayına konuk olarak TTB Meclis Başkanı Mehmet Cirav ile Eski TTB Meclis ve  Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sabit Sabır konuşmacı olarak katıldılar.

Özgül Yanar Kömürcü’nün hazırladığı, Seza Turgut’un sunduğu ve saat 11.15-12.00 arasında 3 bölüm halinde yayınlanan programda, fındık piyasasındaki son gelişmeler ele alındı.

Mehmet Cirav, 2009’da uygulamaya konulan serbest piyasa uygulamasının ne denli yararlı ve sorunsuz olduğunun artık herkes tarafından kabul edildiğini vurgulayarak, bugün 7.10 TL civarındaki 50 randımanlı kabuklu tombul fındık fiyatının üretici açısından çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Devletin üreticiyi alan bazlı destekleme primi ile sahiplenmesinin yettiğini, ancak doğru uygulamanın ürüne prim vermek olduğunu vurgulayan Mehmet Cirav, ihracatta fiyatın yüksekliği nedeniyle yaşanan miktar bazındaki yüzde 25-30 oranındaki azalmanın bir kenara konulmaması gerektiğini, çünkü ana hedefin Türkiye’nin ürettiği fındığın tamamını ihraç etmek olduğunu ifade etti.

Sabit Sabır ise, devletin artık piyasaya hiçbir şekilde müdahil olmaması gerektiğini, aksine bir tercihin eskisinden daha sorunlu bir piyasanın meydana gelmesine neden olabileceğini vurgulayarak, “Fındık artık siyasete alet edilmesin. Fındıkla ilgili kararı, fındıkla iştigal edenler versin fındığı bilmeyen masa başında oturanlar değil. Devlet üreticisini nasıl desteklerse desteklesin. 5 liramı verecek, 10 lira mı? Kendi bilir” dedi.

TRT Radyosu’ndaki 45 dakikalık program Trabzon Ticaret Borsası’nın ttb.gov.tr web sayfasından dinlenilebilir.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam