Trabzonlu Melahat Meclisi şaşırttı

Meclis Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nda 'Çocuk cinsiyeti nedeniyle kadın üzerinde oluşturulan psikolojik şiddet, başlık parası ve geleneksel evlilikler' konulu alt komisyon raporunda kadına yönelik 'erkek çocuk' baskısının boyutları örneklerle an

Trabzonlu Melahat Meclisi şaşırttı

Meclis Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nda 'Çocuk cinsiyeti nedeniyle kadın üzerinde oluşturulan psikolojik şiddet, başlık parası ve geleneksel evlilikler' konulu alt komisyon raporunda kadına yönelik 'erkek çocuk' baskısının boyutları örneklerle anlatıldı.

Raporda eğitim ve kültür düzeyi ne olursa olsun tüm birey ve ailelerde aleni ya da üstü örtülü olarak 'erkek çocuk sahibi olmak' ideali olduğu şöyle vurgulandı:

"Erkek çocuk olmadığı için kadın psikolojik şiddet görebilmekte, eşi tarafından üzerine kuma getirilmesi ya da boşanmayla tehdit edilebilmektedir. Bazen de fiziksel şiddete maruz kalıp, intihar etme noktasına getirilmektedir."

Raporda, çocuğun cinsiyetinin kadın için de önemli olduğu vurgulanırken, "Çünkü erkek çocuğu olduğunda kocası ile bağının daha güçlü olacağına, kocasının ve ailesinin gözünde değerinin daha yükseleceğine inanılmaktadır. Erkek açısından ise erkek adamın erkek oğlu olur inancı, baba soyunun devamı ve aileye kaynak sağlamaları gibi beklentiler bu önemi artırmaktadır" denildi.

'Yine kız doğurdun beni herkese rezil ettin'

Trabzon'un gecekondu mahallesinden 57 yaşındaki Melahat rapora şu sözleriyle girdi: "Ben de gençliğimde erkek çocuk sahibi olana kadar kocamdan baskı gördüm, hem de kıyamet gibi. Önce 4 kızım oldu. Her doğumda 'Erkek niye doğurmadın; yine kız doğurdun, beni konu komşuya rezil ettin' baskısı vardı. 5. çocuğumun oğlan olmasıyla bu baskı sona erdi. Ancak 5. doğumda Allah'a çok yalvardım, 'yarabbi ya öldürürsün ya oğlan getirirsin' diye çok dua ettim. Allah dualarımı kabul etti."

Komşular: Vah vah...

Erkek çocuk için yapılan baskı sadece aileden değil komşulardan da geliyor. Şanlıurfa kent merkezinde 37 yaşındaki Adalet'e, ilk çocuğu kız olduğunda komşuları"Vah vah... Üzülme inşallah sağlıklı olur' dedi.

Erkek çocuğun önemini bazıları "erkek sopadır, güçtür, kudrettir, sopasız bizim yörelerde dolaşamazsınız" diyerek ifade ediyor.

Raporda, Diyarbakır'da yörede 'şeyh' olarak tanınan, 4 eşi 32 çocuğu, 105 torunu olan 70 yaşındaki Hamza'nın, "Çocuk ve torunların olmazsa tarlada kim çalışır, hayvanları kim güder" sözleri de yer aldı.

Aşkı sinemada gördüm

Adıyaman'da gecekondu mahallesinde yaşayan bir kız çocuğunun sitemi: "Bizim oralarda kız olarak doğmuşsanız çileniz daha bebekken başlar. Kimi zaman okula gidemezsiniz, kimi zaman erkeklere alınan bir çift ayakkabıdan bile mahrum kalırsınız. Hep, 'Kızımın sonu da benim gibi mi olur' diye düşünüyorum. Aşkı yalnızca televizyonda izlediğim filmlerde gördüm. Kız olduğumuz için bizim televizyona bile bakmamız yasaktı."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam