Tecavüzcüye öyle ceza geliyor ki

AKP'li iki kadın vekilin yasa teklifindeki en dikkat çeken öneride tecavüz suçunu birden fazla işleyenlere verilecek hormonla cinsel istek ve şiddeti körükleyen testosteron hormonu üretimi azaltılıyor. AKP'li iki kadın vekilin yasa teklifindeki en dikkat

Tecavüzcüye öyle ceza geliyor ki

AKP'li iki kadın vekilin yasa teklifindeki en dikkat çeken öneride tecavüz suçunu birden fazla işleyenlere verilecek hormonla cinsel istek ve şiddeti körükleyen testosteron hormonu üretimi azaltılıyor.

AKP'li iki kadın vekilin yasa teklifindeki en dikkat çeken öneride tecavüz suçunu birden fazla işleyenlere verilecek hormonla cinsel istek ve şiddeti körükleyen testosteron hormonu üretimi azaltılıyor

Çocuklara cinsel taciz ve tecavüzde bulunanların "kimyasal ilaçla hadım edilmesi" AK Parti'nin gündeminde. AKP ve ilgili bakanlıklar, Alev Dedegil ve Aşkın Asan'ın gündeme getirdiği öneriyle ilgili çalışma başlattı. Tasarının önümüzdeki aylarda Meclis'e sunulması bekleniyor. AK Partili Alev Dedegil, çok sayıda Avrupa ülkesinde bu yöntemin uygulandığını, bu örnekleri inceleyerek bir hazırlık yaptıklarını söyledi. TBMM Adalet Komisyonu Başkanvekili Hakkı Köylü, bu cezanın denetimli serbestlik kapsamında uygulanabileceğini de söyledi. Buna göre, cezasının bir bölümünü çeken hükümlülere, kimyasal hadım şartı ile ceza indirimi uygulanacak ve tahliye sağlanacak.

ÜNİVERSİTE VE SİVİL TOPLUMLA
AK Parti İstanbul Milletvekili Alev Dedegil ve Ankara Milletvekili Aşkın Asan, çocuk ve kadınlara cinsel taciz ve tecavüzlerin önlenmesi için kapsamlı bir çalışma yaptı. İki vekil, Batı'daki bazı uygulamalardan yola çıkarak hazırladıkları yasa teklifini AK Parti grubuna ve hükümete verdi. Teklifte, kadınlara ve çocuklara tecavüz edenlere verilen hapis cezalarının belli oranlarda arttırılmasının yanında ensestin bağımsız bir suç olarak Türk Ceza Kanunu'na girmesi de yer aldı. Üniversiteler ve birçok sivil toplum örgütüyle birlikte çalışılıp hazırlanan teklifte, taciz ya da tecavüz edene mağdurun bulunduğu kente giriş yasağı getirilmesi; profesörlük, mimarlık ya da mühendislik gibi ünvanların geri alınması, suçlunun mallarına el konulması, okullarda cinsel istismar, iyi ya da kötü dokunma dersi verilmesi, tacize uğrayan çocuklar için özel merkezler kurulması gibi önlemler de sıralandı. Önerilerden biri de taciz ve tecavüze uğrayan çocuklara ilk müdahalenin polis ya da jandarma yerine psikologlar tarafından yapılması oldu.

AK PARTİ İNCELİYOR
Teklifteki en dikkat çeken öneri ise çocuklara yönelik cinsel taciz ya da tecavüz suçunu birden fazla işleyenlerin kimyasal kastrasyona (vücuda kimyasal madde enjekte edilerek, kişinin kendi başına cinsel ilişki başlatma imkanının ortadan kaldırılması) yani kimyasal hadıma tabi tutulmasıydı. Öneriler, AK Parti ve hükümet tarafından da tartışılmaya başlandı. AK Parti genel merkezi, parti grubu, kadın ve aileden sorumlu bakanlık, adalet ve sağlık bakanlıkları da çalışma başlattı. Kimyasal hadım da dahil olmak üzere teklifteki tüm öneriler tek tek masaya yatırıldı. Kimyasal hadım cezasına yönelik olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları, insan hakları ile ilgili Türkiye'nin de taraf olduğu sözleşmeler de dikkate alınarak bir karar verilecek. Şu aşamada cinsel taciz ve tecavüze uğrayan çocuklara yönelik merkezler oluşturulması ve ilk müdahalenin psikologlar tarafından yapılması önerisine sıcak bakılıyor. Hükümet, içinde kimyasal hadım olmasa bile cinsel taciz ve tecavüz suçlarının önlenmeye yönelik tasarıyı Meclis'e gönderecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam