Tecavüzcüye gelecek olan cezalar

Tecavüz suçlarında cezaları artıran yasa teklifi TBMM Adalet Komisyonu'nda dün kabul edildi. Tasarının görüşmelerinde "Mağdurun suç nedeniyle eğitimini, işini, ailesini, oturduğu yeri ve işyerini değiştirmesi durumunda cezanın bir kat artırılmasını" öngör

Tecavüzcüye gelecek olan cezalar

Tecavüz suçlarında cezaları artıran yasa teklifi TBMM Adalet Komisyonu'nda dün kabul edildi. Tasarının görüşmelerinde "Mağdurun suç nedeniyle eğitimini, işini, ailesini, oturduğu yeri ve işyerini değiştirmesi durumunda cezanın bir kat artırılmasını" öngören fıkra tartışmaya neden oldu.

AK Parti ve CHP'li erkek vekiller düzenlemenin ceza sistematiğine aykırı olduğunu ve uygulamada ispatının güçlüğüne dikkat çekti. Bunun üzerine teklif sahiplerinden AK Partili Aşkın Asan "Habire affedin, herkesi affedin" diye tepki gösterdi. Hüküm oylama ile çıkarılınca AK Partili Alev Dedegil, sinirlenerek toplantıdan ayrıldı. AK Partili Kemalettin Aydın ise "Lanet olası bir suçu tartışıyoruz. Neden kamu vicdanını dinlemiyoruz? Tecavüzcünün kaç kat yatacağını tartışıyoruz. Bize ne kaç kat yatarsa yatsın" diye konuştuktan sonra Arıtman'a dönerek, "Canan Hanım tecavüzcüleri bu kadar korumak zorunda mısınız" diye sordu. Bunun üzerine, Arıtman, "Ayıp çok ayıp çarpıtmayın lütfen. Biraz önce 'suçartırılm asın' diye önerge verdim. Ayıp" karşılığını verdi. Tartışmaların ardından kamu oyunda Hadım Yasası olarak adlandırılan teklif komisyonda kabul edildi.

Teklifin, Meclis, seçim için tatile girrmeden önce yarın görüşülerek yasalaştırılması bekleniyor.

Teklifin getirdiği bazı yenilikler şöyle:

MAKAS ALMAYA CEZA

- Yanaktan makas almak, "fortçuluk" ya da popoya çimdik gibi hareketler sarkıntılık olarak değerlendirilecek. 1.5 ila 3 yıl arasında hapis verilebilecek.

- Vücuda organ ya da cisim sokularak tacizde ceza 10 yılla 18 yıl arasında olacak.

- Tecavüz, işyerinde, toplu alanlarda, ensest olarak, öğretmen, bakıcı kamu görevlisi tarafından işlenirse 18 yıldan 30 yıla kadar hapis verilecek.

- Mağdurun işyerini ya da evini değiştirmesine yol açacak bir tacizde ceza 20-36 yıl olacak.

- Tecavüz sonucu mağdur bitkisel hayata girer ya da ölürse tecavüzcü hem hadım edilecek hem ağırlaştırılmış müebbet hapis verilecek.

-  Çocuğa cinsel tacizde 6 yıldan 15 yıla kadar hapis verilecek.

- Sarkıntılık cezası 2 yıldan 5 yıla kadar olacak.

-  Birden fazla tacizde bulunanlara testosteron oranını düşüren tıbbi hadım uygulaması yapılacak.  

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam