'Siyanürlü Baraj' Davası

7 Mayıs 2011 tarihinde siyanürlü atık su barajındaki setin kısmen çökmesi olayında sorumlulukları bulunduğu iddia edilen Eti Gümüş A.Ş.'nin iki yöneticisinin yargılanmasına devam edildi.Eti Gümüş A.Ş.nin iki yöneticisinin yargılandığı Kütahya 1. Sulh Ceza

'Siyanürlü Baraj' Davası



7 Mayıs 2011 tarihinde siyanürlü atık su barajındaki setin kısmen çökmesi olayında sorumlulukları bulunduğu iddia edilen Eti Gümüş A.Ş.'nin iki yöneticisinin yargılanmasına devam edildi.

Eti Gümüş A.Ş.nin iki yöneticisinin yargılandığı Kütahya 1. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz sanık eski Eti Gümüş A.Ş. Üretim Müdürü Orkun Elgin ile çeşitli oda, baro, dernek ve sendikaların temsilcileri katıldı. Tutuksuz yargılanan Eti Gümüş A.Ş. Genel Müdürü Ergün Kılıç duruşmaya gelmedi.

Avukat Meral Topun, Eti Gümüş A.Ş. tesisleri yakınındaki Dulkadir köyü tüzel kişiliği adına davaya katılma talebi reddedildi. Mehmet Turan ise çevre köylerden birinde yaşarken olaydan sonra köyünü terk etmek zorunda kaldığını iddia ederek katılma talebinde bulundu. Bu talep kabul gördü.

Mahkeme, kimya, inşaat ve çevre mühendislerinin katılımıyla tesislerde keşif yapılmasına karar vererek duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Merkeze 35 kilometre uzaklıktaki Gümüş köyü yakınında 7 Mayıs 2011de Eti Gümüş A.Ş'ye ait siyanürlü atık su havuzundaki 4 setten birinde kısmi çökme meydana gelmesi sonucu üretim durdurulmuştu. Bundan yaklaşık iki ay sonra yapımı tamamlanan yeni havuzun faaliyete geçirilmesiyle suyun bir bölümü buraya nakledilmiş ve üretime yeniden başlanmıştı. DİSK'e bağlı Türkiye Devrimci Maden Arama ve İşletme İşçileri Sendikası ile KESKe bağlı bazı sendikalar, TMMOB'a bağlı bazı odalar, İzmir Barosu ve çeşitli

dernekler tarafından işletmenin iki yöneticisi hakkında olayda sorumlulukları bulunduğu iddiasıyla dava açılmıştı.

Duruşma sonrası bir grup çevreci pankart ve sloganlarla protesto yürüyüşü yaptı.

'Eti Gümüş kapatılsın', 'Sermaye elini doğamızdan çek', 'Su doğal kaynaktır satılamaz' ve 'Siyanür zehirdir' gibi pankartlarla Sevgi Yolu üzerinde yürüyüşe geçtiler. Burada grup adına basın açıklaması Tarım Orma-Sen Kütahya Temsilcisi Ünal Kaymak yaptı.

Ünal Kaymak, "Eti Gümüş tesislerinde, topraklarımıza her gün 25 ton siyanür döküyor. Bedenimizle ve bilincimizle bir parçası olduğumuz doğayı korumak istiyoruz. Bilim insanlarının doğadan ve insanlardan yana taraf olmasını istiyoruz. Hem çevreyi hem de insan sağlığını tehdit eden Eti Gümüş tapatılmalıdır" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam