Sıcaklar Sinir Bozuyor

Arka arkaya gelen kavurucu yaz sıcakları, başta İstanbul olmak üzere yurdun büyük bölümünü etkisi altına aldı.

Sıcaklar Sinir Bozuyor

Arka arkaya gelen kavurucu yaz sıcakları, başta İstanbul olmak üzere yurdun büyük bölümünü etkisi altına aldı. 40 dereceye varan sıcaklar, fiziksel problemlerin yanında ruhsal sorunlara da yol açıyor.

Uzmanlar, sıcak ve bunaltıcı havalarda tahammülsüzlük, öfke, aşırı sinirlenme gibi psikolojik rahatsızlıkların arttığı uyarısında bulunuyor. Bahçelievler Medicana Hastanesi'nden psikolog Betül Ergen, Afrika sıcaklarının geri geldiği şu günlerde 'ruh sağlığınıza da dikkat edin' tavsiyesinde bulundu. Depresyon belirtilerinin yaz aylarında arttığını hatırlatan Ergen, "Ayrıca aşırı sıcaklar beraberinde sinirlilik hali, tahammülsüzlük, uyku bozukluğu ve öfkeye de sebep oluyor. İnsanlar hiçbir şey yokken aniden öfke patlaması yaşayabiliyor." dedi.

Ergen, bu olumsuz etkilerin önüne geçmek için kişilerin kendini aşırı sıcaklara psikolojik olarak hazırlaması gerektiğini ifade ederek, "Örneğin evden dışarı çıkarken kendinize 'bugün sıcak olabilir, kişiler gösterilmemesi gereken tepkiler verebilir; ama ben sinirlenmemeliyim' şeklinde telkinde bulunabilirsiniz." diye konuştu. Betül Ergen, aşırı sıcaklarda psikolojik takıntısı olan hastalara da şu önerilerde bulundu: "Varsa ilaçlarınızı düzenli alın. Aşırı sıcak ve nemli ortamlarda uzun süre bulunmamaya dikkat edin. Bol bol ılık duş alın. Açık havada başınızı güneşten koruyucu önlemler alın."

Trafiğe çıkacak olan sürücüleri de aşırı sıcaklara karşı uyaran psikolog Ergen, "Sıcakların etkisini en çok hissettireceği 10.00 ile 16.00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmayın. Zira aşırı sıcaklar trafik stresiyle de birleşince kaza yapma riskini artırıyor." dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam