Şehit babasına şok!

 Ordu’nun Perşembe İlçesi'nde oturan 79 yaşındaki İsmail Arslan, 1990 yılında görevde otobüs kazasında hayatını kaybeden komiser oğlu Yakup Arslan için 3 yıl şehit maaşı aldı.  SGK’nın dava açması sonucu kendisinin işçi emeklisi maaşı aldığı ve maaş bağla

Şehit babasına şok!

 

Ordu’nun Perşembe İlçesi'nde oturan 79 yaşındaki İsmail Arslan, 1990 yılında görevde otobüs kazasında hayatını kaybeden komiser oğlu Yakup Arslan için 3 yıl şehit maaşı aldı. 
 
SGK’nın dava açması sonucu kendisinin işçi emeklisi maaşı aldığı ve maaş bağlanamayacağı gerekçesiyle 3 yılda ödenen 21 bin 899 lira babadan geri istendi. Bu duruma tepki gösteren İsmail Arslan, "Oğlum görev için otobüsle Van’dan Ankara’ya giderken kaza geçirip hayatını kaybetti.
 
Gelinim ve bir torunum da olayın ardından Ordu'ya gelirken kazada yaşamını yitirdi. Geride kalan torunumu büyüttüm. Devlet bana destek olması gerekirken, verdiği parayı şimdi benden geri istiyor" dedi.
 
Van Emniyet Müdürlüğü’nde komiser olarak görev yapan 2 çocuk babası Yakup Arslan (30), 18 Şubat 1990’da görev için otobüsle Ankara’ya giderken Malatya’da geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitirdi. 8 yıllık polis olan Arslan’ın cenazesi Ordu Perşembe İlçesi’ndeki babaevine getirildi. Arslan’ın 6 yıllık eşi Zeynep Arslan, kızı Zehra (5) ve oğlu Ömer (6) Van’dan Ordu’ya gitmek için ertesi gün otobüsle yola çıktı.
 
Zeynep Arslan ve iki çocuğunun bulunduğu otobüs Erzurum’da kaza yaptı. Anne ve kızı hayatını kaybederken Ömer Arslan yaralı olarak kurtuldu. Komiser Yakup Arslan, eşi ve kızı aynı gün Perşembe İlçesi’nde toprağa verildi.
 
GERİDE TORUNU ÖMER KALDI 
 
Aileden geri kalan tek kişi olan Ömer Arslan’a ise dedesi İsmail Arslan ve babaannesi Hanife Arslan (75) baktı. İşçi emeklisi olan İsmail Arslan 2003 yılında SGK’ya başvurarak kendisine şehitlik maaşı bağlanmasını istedi. Ancak SGK İsmail Arslan’ın işçi emeklisi olmasını gerekçe göstererek maaş talebini reddetti.
 
Arslan 2003 yılında Ankara İdare Mahkemesi’ne SGK aleyhine dava açtı. 2004’te mahkeme Arslan’a şehitlik maaşı bağlanmasına karar verdi. Arslan’a şehitlik maaşı bağlandı, SGK mahkeme kararını temyize götürdü. Danıştay 11’inci Dairesi 2007 yılında Ankara İdare Mahkemesi’nin aldığı kararı bozarak yerel mahkemeye dava dosyasını geri gönderdi.
 
Bunun üzerine davayı yeniden değerlendiren Ankara İdare Mahkemesi, Danıştay 11’inci dairesinin aldığı karar doğrultusunda şehitlik maaşının İsmail Arslan’a verilmemesine karar verdi. Bu defada Arslan karara itiraz etti. Danıştay 11’inci dairesi tekrar dava dosyasını inceleyip Ankara İdare Mahkemesi’nin ikinci kararını 2009 yılında onayladı.
 
21 BİN LİRA MAAŞ VE YAKLAŞIK 3 BİN LİRA MAHKEME GİDERİNİ ÖDEMESİ İSTENDİ 
 
SGK 2004-2007 yılları arasında İsmail Arslan’a verdiği 21 bin TL’lik şehitlik maaşının geri ödenmesi talebiyle Perşembe Asliye Hukuk Mahkemesi’ne 2010 yılında dava açtı. Geçen ay dava sonuçlandı. Mahkeme SGK’nın talebini kabul ederek verilen maaşın toplam tutarı olan 21 bin 899 TL ile 546 lira yargılama gideri ve 2 bin 627 lira vekalet ücretinin 24 ay içerisinde SGK’ya ödemesine karar verdi. 
 
MAHKEME KARARIYLA BAĞLANDI, MAHKEME KARARIYLA KESİLDİ
 
Perşembe İlçesi’ne bağlı Hacılar Köyü’nde yaşayan İsmail Arslan, oğlunun şehit olması gelini ve torununda ertesi gün hayatını kaybetmesinin ardından aileden geriye kalan tek torunumu Ömer Arslan’ı kendisinin büyüttüğünü belirterek, "Oğlum ilk şehit olduğunda ben maaş alabileceğimi bilmiyordum.
 
Daha sonra bana arkadaşlarım şehit ailelerinin maaş aldığını söyleyince bende başvurdum. Önce kabul etmediler, bende mahkemeye gittim. Mahkeme kararıyla maaş bağlandı. Sonra mahkeme kararıyla maaş kesildi. Şimdi SGK bana 3 yılda verdiği parayı geri istiyor.
 
Bu nasıl iş anlamıyorum. Oğlum bu vatan için canını verdi. Devlet şehit yakınlarına destek oluyor, ben geriye kalan tek torunumu büyüttüm. Bana destek vermiyor. Yardım istiyorum" dedi. Şehit babası İsmail Arslan, Perşembe Asliye Hukuk Mahkemesi’nin verdiği kararı temyiz edeceğini de söyledi.
 
"DEDEMİN MAAŞI BENİ ETKİLEMEDİ"
 
Babası 1990 yılında şehit olduğunda 6 yaşında olan 28 yaşındaki Ömer Arslan, üniversite eğitimini tamamlayarak jeoloji mühendisi oldu. 26 yaşına kadar yasanın şehidin erkek çocuklarına maaşı hakkı tanıdığını belirten Ömer Arslan, "Babam şehit olduğunda bana maaş bağlandı. Dedem, bir arkadaşının söylemesi üzerine oğlundan şehit maaşı alabilmek için başvuru yaptı.
 
Dedemin aldığı şehit maaşı benim aldığımı etkilemedi. Yasada bunun belli oranları var. Çocuklara verilen miktar ile babaya veya anneye verilen miktarlar farklı. Benim maaşımdan kesip dedeme verilmedi. Ben üniversite hayatım boyunca da maaşımı aldım. Zaten yasa erkeklere 26 yaşına kadar bu parayı veriyor. Ben şu anda almıyorum. Ama aldığım şehit maaşı ile okul hayatımı tamamladım. Jeoloji mühendisliğini bitirdim. Şu anda evliyim ve bir şiktette çalışıyorum" dedi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Yaşam