Şehit ailesi askere gitmeyecek

AK Parti grubunun onayı ile TBMM Başkanlığı'na sunulan ve önümüzdeki günlerde yasalaşması beklenen teklif kapsamında, terörle mücadelede şehit düşenlerin kardeşleri askere alınmayacak. Terörle mücadele dışında şehit düşenlerin ise sadece bir kardeşi asker

Şehit ailesi askere gitmeyecek

AK Parti grubunun onayı ile TBMM Başkanlığı'na sunulan ve önümüzdeki günlerde yasalaşması beklenen teklif kapsamında, terörle mücadelede şehit düşenlerin kardeşleri askere alınmayacak. Terörle mücadele dışında şehit düşenlerin ise sadece bir kardeşi askerlikten muaf olacak.

Sabah Gazetesi'nin haberine göre, Meclis Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Kemal Yardımcı imzalı teklif, "Askerlik, TSK Personel, Harita Genel Komutanlığı, Uzman Jandarma" kanunlarında değişiklik yapıyor. Teklifte en önemli düzenlemeyi ise şehit kardeşleri için askerlik muafiyeti oluşturuyor.

Buna göre, Terörle Mücadele Yasası kapsamındaki olaylarda şehit düşenlerin aynı anne ve babadan olan kardeşlerinin tamamı istekli olmadıkça silah altına alınmayacak. Silah altında olanlar ise hemen terhis edilecek. Terörle mücadele dışında şehit veya malul olanların ise bu hak kardeşlerinden herhangi birine uygulanabilecek. Teklifin gerekçesinde, bu düzenlemelerin Türk halkı ile TSK arasında var olan güçlü bağların daha da güçlenmesine ve yükümlü personel ile ailelerinin moral motivasyonuna olumlu katkısı olacağı ifade edildi.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

* TERÖRLE MÜCADELE HALİ : Şehidin 9 erkek kardeşi bile olsa hepsi askerlikten muaf tutulacak. Askere gitmek, kendi isteklerine bağlı olacak. Yani rızalarıyla askere alınabilecekler. Halen şehidin sadece kendisinden sonra gelen bir kardeşi için askerlik muafiyeti tanınıyor. İki kardeşe aynı anda terör bölgesinde askerlik yaptırılmıyor. Biri terör bölgesinde ise diğeri batı illerine gönderiliyor.

* ŞEHİT VE MALULLER: Terör dışındaki şehit veya malulların kardeşlerinden herhangi biri askerlikten muaf tutulacak. Şu anda şehidin sadece kendisinden sonra gelen kardeşi askere gitmeyebiliyor. O askere gitmek isterse bu hak diğerine uygulanmıyor.

* Türk vatandaşlığından çıkartılıp tekrar kazananların askerlik işlemine vatandaşlığı kaybettikleri tarihteki durumlarına göre devam edilecek.

* Yedeklik yoklaması yaş sınırı ihtiyaç duyulması halinde Milli Savunma Bakanı'nca 10 yıla kadar indirilebilecek. Uygulama halen yedek erbaş ve erlerin 41 yaşına girdikleri yılın ocak ayına kadar her yıl 1 Ocak- 31 Ekim arasında yapılıyor. Bu da askerlik şubelerinin yükünü arttırıyor.

* Askerlik işlemlerinde yazılı tebligat uygulamasına son verilecek, TRT aracılığıyla yapılacak. Her yıl yaklaşık 600 bin yükümlü için yoklama, 450 bin kişi için de sevk için çağrı tebligatı yapılıyor.

* Yoklama kaçakları ve bakayaların yakalanması için Milli Savunma Bakanlığı İçişleri Bakanlığı'na, askerlik şubeleri de mahallin en büyük mülki amirine bildirilecek. Yakalananlar en geç 24 saat içinde şubeye getirilecek. Askerlik şubesi tarafından teslim alınmayanlar serbest bırakılacak.

* TSK tarafından üretilen, yurt içinden veya yurt dışından çeşitli yollarla elde edilen her cins ve sınıf ikmal maddesinden hizmet dışı bırakılan, hurdaya ayrılan ve ihtiyaç fazlaları kiralanabilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam