Şahinkaya'nın tutuklanmasına ret

 Müdahil avukatlar, Tahsin Şahinkaya’nın ayakta tedavi gördüğünün ortaya çıktığını belirterek tutuklanmasını istedi. Mahkeme kabul etmedi. 12 Eylül Davası’nın 12. Celsesi’ne davanın 1 numaralı sanığı döneminHava Kuvvetleri Komutanı Ali Tahsin Şahinkaya ha

Şahinkaya'nın tutuklanmasına ret

 

Müdahil avukatlar, Tahsin Şahinkaya’nın ayakta tedavi gördüğünün ortaya çıktığını belirterek tutuklanmasını istedi. Mahkeme kabul etmedi.
 
12 Eylül Davası’nın 12. Celsesi’ne davanın 1 numaralı sanığı döneminHava Kuvvetleri Komutanı Ali Tahsin Şahinkaya hakkındaki tutuklama talebi damgasını vurdu.
 
İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin İstanbul 16 Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdiği, Şahinkaya’nın ayakta tedavi gördüğüne ilişkin rapor duruşma salonunda tartışmaya yol açtı.
 
‘YATAĞA YAPIŞTILAR’
 
Şahinkaya’nınmahkemeyi aldattığını öne sürenmüdahil avukatlar, mahkeme heyetine 3 sayfalık bir dilekçe sunarak Şahinkaya’nın tutuklanmasını istedi.
 
Gergin geçen duruşmada müdahil avukatlardan Fikret Babaoğlu, “Şahinkaya Benjamin Button gibi yatağa yatıp karşımıza gelmektedir” tepkisini gösterdi.
 
Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, talebi reddetti. Bazı müdahil avukatların,Danışma Meclisi üyeleri ile Bülent Ulusu başbakanlığında kurulan hükümet üyeleri hakkındaki suç duyurusuna ilişkin dilekçenin ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesine hükmetti.
 
SANIKLAR KATILMADI
 
12. duruşmaya sanıklar Evren ve Şahinkaya katılmadı. Bir önceki duruşmada telekonferans yöntemiyle dinlenen sanıklar hakkında ‘vareste tutulma kararı’ bulunmamasına rağmen görüntülerinin yansıtılmamasımüdahil avukatlarının tepkisine neden oldu.
 
Avukatlardan Fikret Babaoğlu söz alarak, “Geçen sefer sanal ortamda bulunmalarını sağladık. Simdi sanıklar sanal ortamda bile aramızda değil. Şahinkayaayakta tedavi görmesine rağmen sanal ortamda huzurumuzda rol yaptı. Sanki ölümcül hasta gibi bizi yanılttı. Tutuklanmasını talep ediyorum” diye konuştu.
 
Şahinkaya’nın GATA’dan gelen belge uyarınca hastanede yatmadığının ortaya çıkmasının ardından müdahil avukatları itiraz etti.
 
Dönemin Ulusu hükümeti de suçlu
 
Avukat Ergün Cinmen, dönemin Bülent Ulusu hükümetinin, darbeden önceden haberleri olduğundan birinci dereceden suçlu olduğunu belirterek söz konusu hükümet heyetinin de adli makamlarca sorgulanması gerektiğini söyledi.
 
Adli Tıp Kurumu heyetinin de bilirkişi olarak dinlenmesi gerektiğine ilişkin taleplerini iletti. Bu arada daha önce verilen ara karar doğrultusunda MİT, Genelkurmay ve TBMM’den istenen bazı belge ve dokümanlar mahkemeye ulaştı.
 
Darbe öncesi 1 Mayıs olaylarına karıştıkları iddia edilen ve Taksim’deki İntercontinental Otel’de kaldıkları öne sürülen ABD’li ajanlara ilişkin müzekkereye MİT, ‘konuyla ilgili ellerinde herhangi bir bilgi ya da belge bulunmadığı’ cevabını verdi.
 
Darbe bildirisi yeterli delil
 
Müdahil avukatlarından Öztürk Türkdoğan da “Bu eğer bir darbe yargılaması ise, sanıkların hükümeti feshedip dokunulmazlıkları kaldırdıklarına ilişkin 1 No’lu darbe bildirisi dışında bir delile ihtiyaç yoktur” dedi.
 
Öte yandan Başbakanlık avukatı Sami Arslan Aşkınsöz alarak, “Başbakanlıkilgili tüm evrakları göndermiştir. Mahkemece talep edilen belgelerin tümü gönderilmiştir. Başbakanlık’a bağlı olan MİT ile Genelkurmay Başkanlığıda ellerinde mevcut olan belgeleri göndermişlerdir.
 
Şayet aksi düşünülüyorsa Başbakanlık olarak gereğinin yapılmasını yönünde çaba gösterilir” şeklinde konuştu. Sanıkların duruşmalardan vareste tutulmalarına karar veren mahkeme, duruşmayı 18 Nisan 2013’e erteledi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam