Rize'de ilginç buluş

Kan Ailesi, yürüme engelli kızlarını oturdukları apartmanın üçüncü katına taşıyabilmek için tekerlekli sandalyeyi binanın balkonuna çeken özel bir düzenek geliştirdi. Rize'nin Ardeşen ilçesinde yaşayan Kan Ailesi, 11 yaşındaki yürüme engelli kızlarını üçü

Rize'de ilginç buluş

Kan Ailesi, yürüme engelli kızlarını oturdukları apartmanın üçüncü katına taşıyabilmek için tekerlekli sandalyeyi binanın balkonuna çeken özel bir düzenek geliştirdi.

Rize'nin Ardeşen ilçesinde yaşayan Kan Ailesi, 11 yaşındaki yürüme engelli kızlarını üçüncü katta bulunan evlerine taşımakta güçlük çekince ilginç bir sistem geliştirdi. Hediye ve Nurullah Kan çifti çaresizlikten geliştirdikleri sistemle kızlarını tekerlekli sandalyesiyle birlikte üçüncü katın balkonundan sokağa indirip eve çıkarabiliyor. Yük asansörü ile apartmanlara odun çekilmesinden esinlenen aile, mevcut yük asansörünü geliştirerek aldıkları güvenlik tedbirleri ile bir ilki de gerçekleştirmiş oldu.

 

İlginç buluşta; tekerlekli sandalye özel kabine yerleştirilerek emniyet sistemleri ile sabitleniyor. Yük asansörü ile apartmanın dış yüzeyinden çekilen kabin balkona geldiğinde balkon parmaklıklarında oluşturulan bölge açılıyor ve kabin balkondan içeriye alınıyor.

Hediye Kan, kızlarında kas erime rahatsızlığı bulunduğunu belirterek, "Özge'yi tekerlekli sandalyesiyle birlikte taşıyorduk. Şimdi akülü araç kullanıyor. Bu araç ağır olduğu için taşınmıyor. Özge de 40 kilo oldu. Kucağımda çıkartma imkanım yok. Bir çare düşündük taşındık. Bu sistemi odun çekilirken gördük. Allah'a emanet dedik bu sistemi yaptık" dedi.

Özge ise ilk başlarda biraz korktuğunu ancak şimdi sisteme alıştığını belirtti.
Küçük yaşlarından bu yana kas erimesi hastalığının pençesinde yaşama mücadelesi veren 11 yaşındaki Özge için okulda da özel yöntem geliştirilmiş. Ardeşen Gazi Mustafa Kemal İlköğretim Okulu 4. sınıf öğrencisi Özge için okulun girişine sakat rampası inşa edilirken tuvaletler alafranga olarak değiştirildi. Sınıf tahtası ise Özge'nin ulaşabileceği yüksekliğe kadar indirildi. Okul Müdürü Sezai Kesimal, yaptığı açıklamada, aile başvurduğunda öğrenciyi okula kabul ettiklerini belirterek "10 gün içerisinde
tekerlekli sandalye için rampa yaptırdık. Tuvaletleri uyarladık. Okulumuzda asansör bulunmadığı için 4. katta eğitim görmesi gereken çocuğumuz için zemin katta bir sınıf oluşturduk. Arkadaşlarıyla ve öğretmeniyle birlikte tüm sınıfı zemin kata almış olduk" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler