Ramazan'da yardımlara dikkat!

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, vatandaşın hayır duygularını kullanarak toplanan yardımların büyük bir sorumluluk olduğunu söyledi.“Allah katında büyük bir vebaldir” dedi. Deniz Feneri konusuna açıkça girmeyen ancak vatandaşları yardımlar konusunda

Ramazan'da yardımlara dikkat!
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, vatandaşın hayır duygularını kullanarak toplanan yardımların büyük bir sorumluluk olduğunu söyledi.“Allah katında büyük bir vebaldir” dedi. Deniz Feneri konusuna açıkça girmeyen ancak vatandaşları yardımlar konusunda uyaran Bardakoğlu şunları söyledi:

Ben vatandaşlarımızın hayır duygusuyla yaptığı yardımların son kuruşuna kadar yerine ulaşmasının son derece önemli olduğuna inanıyorum. Bu büyük bir sorumluluktur ve Allah katında büyük bir vebaldir. Biz buna uygun olarak, topladığımız her kuruşun yerine ulaşması için titizlikle davranıyoruz.

CAMİLERE DİKKAT

Yasal boşluk olduğu için cami kapısında birçok kişi para toplayabiliyor. Bu da insanlarımızın yardım etme duygusunu köreltiyor. Kuralsız, denetimsiz ve nereye harcandığı belli değil. Çok büyük kötülük yapılmış oluyor.

HER KURUŞUN HESABINI SORUN

Vatandaşımız bilinçli olsun. Yaptığı yardımın hesabını sorsun, makbuzunu istesin. 'Ben vereyim de sorumluluğu bana ait değil' diye davranmasın. Şimdiye kadar hamdolsun, hiç başımız ağrımadı. DİB, kendisi para toplamıyor, Diyanet Vakfı yaparsa yapıyor. Açık, makbuzlu, kayıtlı şekilde DİB'in kontrolünde her şey.

İMAMLAR ŞİKAYETÇİ

Burada bir açmaz var. Vatandaş camilerde toplanan paraları Diyanet'in topladığını zannediyor. Burada da bir mevzuat boşluğu var. Din görevlimiz cami dışında para toplayanların denetimini yapamaz. Yasal olarak yetkisi yok. Kuralsız, usulsüz para toplamalardan en çok din görevlimiz şikayet ediyor. 'Ne olur Başkanım, bizi camilerde böyle para dileniyor konumundan kurtarın' diyorlar.

DENETLEME YETKİMİZ YOK

Dernekler bizden izin alarak toplamıyor. Bunları denetleme yetkimiz yok. Hatta cami derneklerini bile denetleme yetkimiz yok. Ne gariptir ki, Diyanet gibi bir büyük kuruluş var ve cami derneklerinin faaliyetlerine dair hiçbir bilgimiz ve denetleme yetkimiz yok.

VEKALETEN 'KURBAN' OLMAYIN

Bardakoğlu, vatandaşı Kurban Bayramı öncesi uyardı: 2 ay sonra vekaletle kurban kampanyaları başlayacak. Bu hiçbir zaman yardım toplama kampanyaları olmamalıdır. Vatandaşların vekaletini alanların vekalet veren kişi adına kurban kesmesi ve kestiği kurbanı bizzat ihtiyaç sahibine ulaştırması dini vecibedir. Vekaletle kurban toplayıp kendi kafasınca daha hayırlı gördüğü yerlere harcayamaz.

CAMİLER KAMUNUN OLMALI

Bardakoğlu, cemaatten para toplanarak yapılan camilerin mülkiyetinin özel şahıslara ait olduğunu söyledi. 'Para toplayarak yapıyorsak, o artık kamuya ait olmalı' dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam