Radyo Büyük Ödülü kimin oldu?

Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği'nin (RATEM) önerisini dikkate alan Antalya Televizyon Ödülleri Yürütme Kurulu tarafından, radyo yayıncılığına önemli katkılarda bulunmuş, halkın takdirini ve beğenisini toplayan, toplumsal sorumluluk bilinciyle

Radyo Büyük Ödülü kimin oldu?

Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği'nin (RATEM) önerisini dikkate alan Antalya Televizyon Ödülleri Yürütme Kurulu tarafından, radyo yayıncılığına önemli katkılarda bulunmuş, halkın takdirini ve beğenisini toplayan, toplumsal sorumluluk bilinciyle görev yapan kişi, kurum veya sanatçılara, bu yıldan itibaren radyo dalında da onur ödülü veriliyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından düzenlenen Antalya Televizyon Ödülleri programı içinde yer alan radyo ödülünün ilki ünlü sunucu Orhan Boran'a verilecek. 'Ayaküstü gırgır' gösterisi 'stand-up' tarzının ve 'talk-show' programlarının başlatıcısı Orhan Boran'a ödülü, 21 Nisan'da Mardan Otel'de düzenlenecek 3.Antalya Televizyon Ödülleri ödül töreninde sunulacak.

SAHNELERE FARKLI BİR ÜSLUP GETİRDİ

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve AKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akaydın, radyo ödülünün kime verileceği konuşulurken akla ilk gelen ismin unutulmaz sesi, güzel Türkçesi, nezaketi, güleryüzlülüğü ve kendine özgü tarzıyla herkesin sevgi ve hayranlığını kazanan Orhan Boran olduğunu söyledi. Boran'ın, sunduğu bilgi yarışmalarıyla sokakları boşaltmayı başaran, sahnelere batılı farklı bir üslup getiren özgün bir sanatçı olduğunu vurgulayan Akaydın, Boran'ın mizahı zerafetini yitirmeden yaptığını, beldenaşağı inmeye gerek duymadan espriler ürettiğini; gündelik hayata dair anekdotlarıyla bu sayede yıllarca zirvede kaldığını belirtti.

'AYAKÜSTÜ GIRGIR'IN BEYEFENDİ KOMİĞİ

Orhan Boran 1950 yılında bir gece kulübünde yeni bir programa başladığında, yaptığı anonslara esprilerle renk katıyor olması, programa ilgiyi daha da artırıyordu. İzleyicilerin ilgi odağı haline gelen bu programlar, Orhan Boran'ın deyimiyle 'ayaküstü gırgır', bugünün 'stand-up' sanatının Türkiye'de başlamasına vesile oldu. 1956 yılında BBC'nin açmış olduğu sınavı, 220 kişi arasından birincilikle kazanarak Londra'ya giden Orhan Boran, BBC Türkçe Servisi'nde pek çok program yaptı, haber okudu.

İngiltere'den dönünce çeşitli firma ve bankaların bilgi yarışması programlarına başlayan Boran, bu arada 'Yuki' fikrini keşfetti. 'Yuki' halk tarafından o kadar tutuldu ki, bir program olmaktan çıkıp bir fenomen oldu. Boran, 1959 yılı Nisanı'nda İstanbul Radyosu'nda dinleyicilere 'Yuki'yi; adı tiplemesi kadar şirin bu garip hayali yaratığı tanıttı. 1960'ların unutulmaz radyo kahramanı haline gelen 'Yuki', hızla dönen banttaki konuşma sesinden ibaretti. Bu sesi çıkaran yaratık ne çocuk, ne büyük, ne insandı.

Boran'ın tanıttığı şekliyle; "Brezilya ormanlarında yaşayan, nesli tükenmiş bir aileden, tavşan kulaklı, sincap kuyruklu, kazma dişli, zeki bir yaratık" idi.

Yuki, 7'den 70'e herkesi 14 yıl boyunca radyo başında tutmayı başardı. Boran'ın bir başka hayali tiplemesi 'Kayınbirader', Yuki'den farklı olarak karşılıklı sohbet ettiği biri değildi. Sadece adından, yaptıklarından söz ettiği hayali bir kayınbiraderdi. 'Kayınbirader' zaman zaman çok zeki ve şaşırtıcı, zaman zaman çok saf ve salakça davranan bir tipti. Boran sohbetlerine bazen "şu bizim kayınbirader dün bana dedi ki..." diye başlar; işin içine kaynanasını da katarak, radyo başındaki insanları gülmektenkırar geçirirdi.

10 Haziran 2005'te, Beşiktaş Kültür Merkezi'nin (BKM) 'Orhan Boran Show' adıyla Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu'nda organize ettiği jübilede, 59 yıl emek verdiği meslek hayatına ve 25 yıl uzak kaldığı sahneye veda etmek üzere son kez sahne alan Boran'ın anılarından oluşan 'Leyleğin Ömrü' adlı bir de kitabı bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler