PKK köylüleri kendisine siper etti!

 Şemdinli’de, PKK’lılar bombalanmayacağını bildiği için köylere sızmaya başladı.PKK’lıların üç köye girdiği tespit edildi. Güvenlik güçleri ise 9 kilometre kat ederek 2 mezra ve 1 köyün yakınlarına konuşlanmaya başladı. Çatışmalarda en az 60 PKK’lı öldürü

PKK köylüleri kendisine siper etti!

 

Şemdinli’de, PKK’lılar bombalanmayacağını bildiği için köylere sızmaya başladı.PKK’lıların üç köye girdiği tespit edildi. Güvenlik güçleri ise 9 kilometre kat ederek 2 mezra ve 1 köyün yakınlarına konuşlanmaya başladı. Çatışmalarda en az 60 PKK’lı öldürüldü

 

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde halkla askeri karşı karşıya getirmeye çalıştığı iddia edilen PKK, operasyonların 12. gününe kadar büyük darbe yedi. Güvenlik güçleri, 22 Temmuz’da başlayan operasyonda, Heronlar, uçaklar ve helikopterler ile sınırdan içeri girmeye çalışan PKK ve PJAK militanlarına havadan müdahalesini yoğunlaştırdı. PKK’lıların yol kesmesinin ardından başlayan çatışmalarla ilgili olarak, geçtiğimiz hafta teslim olan iki PKK’lı sorgularında, örgütün Şemdinli’ye büyük çaplı bir saldırı düzenlemeyi ve ilçe merkezini kontrol altına almayı planladığını itiraf etmişti. İstihbarat birimlerinin yaptığı analizde de PKK’nın Suriye’de Kürt grupların bazı şehirleri kontrol altına almalarına paralel olarak Şemdinli’de de benzer bir girişimde bulunmayı hedefledikleri değerlendirilmişti. Bunun üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) de, 2 bin asker ile bölgede operasyona başlamıştı. Operasyonların 12. gününde yaklaşık 60 PKK’lı ölü olarak ele geçirilirken örgüt zayiatı azaltmak için bölgedeki 3 köyü ele geçirdi ve köylüleri kendilerine siper olarak kullanıyor.

 

 

Komandolar püskürttü

 

12 gün önce PKK’lılar Şemdinli merkezine 6 kilometreye kadar yaklaştı. Emniyet güçlerinin verdiği bilgiye göre Goman Dağı’nın eteklerinde yani Şemdinli’ye 6 kilometre kala çatışmalar çıktı. Ağır silahların da kullanıldığı çatışmalarda teröristlerin ilk amacı Şemdinli’yi ele geçirmekti. Ancak bu amaçlarına ulaşamadılar. PKK çatışma çıktığında genelde vur-kaç taktiğini uygularken ilk kez Şemdinli’de kaçmak yerine bulundukları mevziyi koruma yoluna gitti. Ancak güvenlik güçlerinin etkin müdahalesi ile önce geri çekilmek zorunda kaldılar. Çatışmalar 12 gün aralıksız sürerken PKK’lı teröristler Goman Dağı’na çekildi. Daha sonra ise sınıra doğru hareket ettiler. Bu süreç içinde Jandarma Özel Harekat Birlikleri ve komandolar 9 kilometre ilerleyerek teröristleri sıkıştırdı.

 

PKK’lılar kaçacak yer bulamayınca Yukarı Yiğitler, Aşağı Yiğitler mezraları ile Bağlar köyüne yaklaşarak bu köylerin içine girdiler. PKK’lıların köylere sızmasından sonra da güvenlik güçleri köyleri çember altına aldı. Ancak PKK’lılar kendilerine ateş açılmaması için köylüleri kendilerine siper etti. Teröristlerin, köylülerin arasına karışıp evlerin içerisinden de ateş edebildiği belirtildi.

 

PJAK da çatışmaya katıldı

 

İstihbarat elemanlarının yaptığı araştırmaya göre operasyonlarda en az 60 terörist öldürüldü. Çok sayıda teröristin yaralanmasından dolayı da, PKK’nın bazı köylerden pamuk, kumaş ve ilk yardım malzemesi topladığı ortaya çıktı. Diğer yandan 2 gün önce İran’dan 100 civarında PJAK’lı teröristin de desteğe geldiği ortaya çıktı. PKK’lıların sistemine dahil olan PJAK’lılara yönelik de operasyonlara devam edildiği kaydedildi. Gelen PJAK’lıların da Hakurk Kampı ve Şehidan dağlarından geldiği belirlendi.

 

‘Ciddi ve güçlü bir operasyon’

 

Operasyonlarla ilgili açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da, Şemdinli’de ciddi ve güçlü bir operasyon sürdürüldüğünü belirterek, gerekli açıklamaların güvenlik birimlerince yapılacağını söyledi. Atalay, Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nda katıldığı, “Kırıkkale Yatırım Avantajları” tanıtım toplantısında, bir gazetecinin, Şemdinli’de devam eden askeri operasyonlarla ilgili bilgi kirliliği olduğunu söyleyerek, ”Biliyorsunuz orada ciddi bir operasyon sürüyor. Bölgede çok güçlü bir operasyon devam ediyor. Güvenlikle ilgili birimlerimiz açıklamaları yaparlar” dedi.

 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da, terör örgütü PKK üyelerinin Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde gerçekleştirmek istediği saldırı girişimini “pervasızca” olarak niteledi. Yazıcı, “Şemdinli’deki olay pervasızca, cüretkarca bir şey. Böyle bir şeye Türkiye Cumhuriyeti müsaade etmez. Sonucu olmayan bir eylem tasarlamışlar, güvenlik güçlerimiz bunu engelledi” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler