Otomobil alıp satanlar dikkat!

 Bir yıl içerisinde birden fazla araç alıp satanlara yönelik inceleme başlatan Maliye, uzlaşma kapısını araladı. Bir yıl içerisinde ikiden fazla araç alıp satanları mercek altına alan bakanlık çıtayı beşe çıkarıyor. Edinilen bilgilere göre İstanbul Vergi

Otomobil alıp satanlar dikkat!

 Bir yıl içerisinde birden fazla araç alıp satanlara yönelik inceleme başlatan Maliye, uzlaşma kapısını araladı. Bir yıl içerisinde ikiden fazla araç alıp satanları mercek altına alan bakanlık çıtayı beşe çıkarıyor. Edinilen bilgilere göre İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı ihtilafı önlemek amacıyla incelemelerde beş ve üzerini esas almayı planlıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) banka, noter ve emniyet kanalıyla elde edilen bilgiler ışığında vergi incelemesi yaptığını aktaran üst düzey bir Maliye yetkilisi "İkinci el araç alımı satımı yapan komisyoncular ile bu işi araba merakı sebebiyle yapanlar arasında ayrım yapılması zaruri hale geldi. Bazı ihtilaflar oluştu. Bu sorunun çözüme kavuşması gerekiyor." dedi. İdare'nin mektupla çağırdığı kişilerle ilgili olarak vergi dairesi başkanlığının bu işi ticaret amaçlı yapan ile yapmayanları ayırmaya yönelik çalışması sürüyor. Maliye'den alınan bilgilere göre ticari amaçla hareket etmeden bir yıl içerisinde iki ila beş araç arasında alım satım yapanlarla uzlaşma yoluna gidilmesi formülü üzerinde duruluyor. Bu kişilere İdare'nin sembolik bir ceza keseceği belirtiliyor. Herhangi bir işletmesi olmadığı halde bu işi meslek haline getirenlere ise beş yıl geriye dönük olarak vergi faturası çıkarılıyor.
 
Galericiliğe soyunanlardan elde ettikleri kârın vergisi isteniyor. Türkiye'de 40 bin kayıtlı, 60 bini kayıt dışı olmak üzere toplamda 100 bin civarında galerici bulunuyor. Geçen yıl 3 milyon 700 bin ikinci el araç noterler aracılığı ile el değiştirdi. Bunun 1 milyonu galericiler tarafından gerçekleştirildi. İkinci el araç alıp satanları inceleyen Maliye'nin çalışması Türk Ticaret Kanunu'nun ilgili maddesi çerçevesinde yürütülüyor. İnceleme sonrası vergi kaçırdığı tespit edilen mükelleflerden elde ettiği gelirin vergisi talep edilecek. Ayrıca cezai işlem de yapılacak. Otomotiv sektörünü mercek altına alan Maliye Bakanlığı'nın bu alana yönelik bir başka kapsamlı vergi denetim programı daha başlatıldı. Lüks otomotiv ithalatında çok sayıda şirketin düşük ÖTV amacıyla aracın değerini düşük göstererek vergi kaçırdığının ortaya çıkarılmasının ardından bu alana yoğunlaşıldı. Kardeş şirketler üzerinden yapılan lüks araç ithalatında eksik fatura ve sahte belge düzenlendiğini öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Yaşam