Osmanlı'dan örnek uygulama

 MUĞLA'nın Yatağan İlçesi'ne bağlı Eskihisar Köyü'nde bulunan Stratonikeia antik kenti girişindeki Şabanağa Camii'nin önünde bulunan mermer sadaka sütunu, Türk insanının yardımseverliğini gözler önüne seriyor. Stratonikeia antik kenti kazıları başkanı Doç

Osmanlı'dan örnek uygulama

 

MUĞLA'nın Yatağan İlçesi'ne bağlı Eskihisar Köyü'nde bulunan Stratonikeia antik kenti girişindeki Şabanağa Camii'nin önünde bulunan mermer sadaka sütunu, Türk insanının yardımseverliğini gözler önüne seriyor.
 
Stratonikeia antik kenti kazıları başkanı Doç. Dr. Bilal Söğüt, Osmanlı döneminde yapıldığı bilinen Şabanağa Camii'nin önünde bulunan mermer sütuna cemaatin yatsı namazından sonra sadaka bıraktığını söyledi. O dönemde ihtiyacı olan kişilerin gece geç saatlerde buraya gelerek, ihtiyacı olan akçeleri aldıktan sonra diğerlerine ellerini sürmeden gittiklerini kaydeden Doç.Dr. Söğüt, bu uygulamanın bugünlere gelemediğini dile getirdi. 3 bin yıllık antik mermer sütunun Osmanlı döneminde Muğla bölgesinde bulunan tek sadaka taşı olduğunu ifade eden Doç. Dr. Söğüt, "Araştırmalarımıza göre Muğla yöresindeki ilk ve tek sadaka taşı uygulaması Osmanlı döneminde burada yapılmış. Ancak günümüzde bu uygulama maalesef hayata geçirilemiyor" dedi.
 
Doç. Dr. Bilal Söğüt, bugün pek çok bakkalda yürütülen 'askıda ekmek' uygulamasının buna örnek gösterilebileceğini de kaydetti. Doç. Dr. Söğüt, "Bu uygulama ile ekmek alan kişi bir tane fazla alıyor ve bakkalda bırakıyor. İhtiyaç sahibi olan kişi de gelip ekmeği alabiliyor. Bu da aslında sadaka taşında olduğu gibi toplumsal duyarlılığımızın devam ettiğini gösteriyor" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler