Onlar kanserle karşı karşıya!

Türk Tabibler Birliği (TTB) ve Kocaeli Tabip Odası'nın organizasyonuyla düzenlenen forumda Dilovası ile ilgili şok bir rapor daha açıklandı. Türk Tabipler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Feride Aksu Tanık, Dilovası bölgesinde yaşayan insanların diğer bö

Onlar kanserle karşı karşıya!

Türk Tabibler Birliği (TTB) ve Kocaeli Tabip Odası'nın organizasyonuyla düzenlenen forumda Dilovası ile ilgili şok bir rapor daha açıklandı. Türk Tabipler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Feride Aksu Tanık, Dilovası bölgesinde yaşayan insanların diğer bölgelerde yaşayanlara oranla hastalıklara bağlı ölüm riskinin 4.4 kat daha yüksek olduğunu, yine Dilovası'nda kanser ölümlerinde ise ilk iki sırayı akciğer ile mide kanserlerine bağlı ölümlerin aldığını söyledi.

Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği'nde düzenlenen ve Dilovası ile ilgili yeni araştırma raporlarının da açıklandığı foruma, Türk Tabibler Birliği Genel Sekreteri Prof.Dr. Feride Aksu Tanık, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğretim üyesi Prof.Dr. Nesrin Algan, Ankara Üniversitesi'nden Hukuk Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Abdurrahman Saygılı, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Onur Hamzaoğlu, sivil toplum temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

AKCİĞER VE MİDE KANSERİ

Türk Tabibler Birliği Dilovası raporunu açıklayan Genel Sekreter Prof.Dr. Feride Aksu Tanık, Dilovası'nda 2006 yılında kalp damar hastalığının yüksek olduğunu tesbit eden bir çalışma yapıldığını belirterek, "Bu bölgede 10 yıldan fazla yaşamış insanların ölme olasılığı, diğer bölgelerde aynı süre yaşayanlardan 4.4 kat daha yüksek.

Kanser nedeniyle ölme riski yaş gruplarına ya da sigara içip içmemesine bağlı olarak değişmiyor. Ayrıca Sağlık Bakanlığı'nın Dilovası ile ilgili ön raporunda 2001-2002 yıllarında kanser ölümlerinin bölgede birinci sırada olduğu, ilk iki sırayı ise akciğer ve mide kanserlerinin aldığı belirtiliyor. Kalp ve damar hastalıkları oranı da yüksek" dedi.

Bölgenin çevre sağlık teknisyenleri tarafından denetlendiğini ve karşılığında hiçbir ceza uygulanmadığını da söyleyen Prof.Dr. Tanık şöyle devam etti:

YUMURTA UYARISI

"Belediyelerin rant ilişkilerinin içinde olduğu, ruhsatsız fabrikaların Kocaelispor'a bağış yaparak kendilerini kurtardıklarını ve hiçbir kimyasal kirletici üreten fabrikanın kapanmadığı bölgede Anadolu Lisesi açarak kendilerini temize çıkarıyorlar. 1987 ile 2002 arası hayırsever sanayiciler dönemi. 'Kirleten öder' ilkesini değiştirmişler. 'Ödeyen kirletir' şeklinde oluşmuş. Hayırsever etkinlikler ve kirlenmenin devamı söz konusu.

Kocaeli'nde üretilen yumurtalarda ve marketlerden elde edilen ticari yumurtalarda en yüksek düzeyin Dilovası bölgesi yumurtalarında olduğu ve en düşük düzeyin de Kandıra bölgesine ait olduğunu, fakat bütün ilçelerdeki yumurtalardaki insan sağlığını tehdit eden "Dioksin" ve "Furan" düzeylerinin dünyadaki bütün ülkelerde saptanan limitlerin üzerinde olduğunu kanıtlıyor."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam