Önce kar sonra yaz havası!

Türkiye'nin doğusu dondurucu soğuklar ile mücadele ederken batı da ise bahar havası yaşanıyor. 1 hafta önce karın esir aldığı batıda son günlerde mevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklık var. Uzmanlar bu hava değişiminin sebebinin Jet stream olduğunu aç

Önce kar sonra yaz havası!

Türkiye'nin doğusu dondurucu soğuklar ile mücadele ederken batı da ise bahar havası yaşanıyor. 1 hafta önce karın esir aldığı batıda son günlerde mevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklık var. Uzmanlar bu hava değişiminin sebebinin Jet stream olduğunu açıkladı.

Meteorologlar, "Bulutsuzluk nedeniyle güneş enerjisi uzaya geri yansıyor. Bu da ciddi hava sıcaklığı farkına neden oluyor" dedi
 
GÜNEŞ ENERJİSİ UZAYDAN YANSIYOR
 
Fransız meteorolog François Jobard yaşanan bu hava olayıyla ilgili olarak, "Rusya'da günlerdir devam eden soğuklarda, bulutsuzluk nedeni ile güneş enerjisi, uzaya geri yansıyor. Bu da havanın daha soğumasına neden oluyor ve özellikle Sibirya'dan daha çok hava kütlesi geliyor. Aynı zamanda Atlantik üzerinde yoğun hava çöküşü var, bu durum Avrupa'nın batısında havayı yumuşatıyor. Avrupa'nın Batısı ve Doğusu arasında ciddi hava sıcaklıkları farkına neden oluyor" derken, Oxford'dan Fizik Profesörü Tim Palmer ise şunları söyledi:
 
"Bu durum jet-stream ile açıklanır. Şu anda 6 ila 15 kilometre yüksekliği arasında güçlü hava dalgalanmaları oluyor. Bu da Kuzey'den gelen soğuk havayı Rusya'ya doğru geri püskürtüyor. Bu Rusya'yı daha soğuk yapıyor ve Fransa ve çevre ülkelere de sıcak hava getiriyor."
 
JET STREAM NEDİR?
 
Jet stream, rüzgâr hızı 60 kt.'dan daha hızlı olan ve tipik olarak 1500 nm. uzunluğunda, 200 nm. genişliğinde ve 12000 ft. derinliğinde olan rüzgârdır. Troposfer seviyesinde görülürler. Yatay düzlemde yüksek sıcaklık değişimlerine sebep olurlar. 100 kt.'ın üzerinde sıklıkla görülürler ancak 200 kt'ın üzerine çıktıkları seyrek görülür. Alçak basıncın oluşumu ve hareketleriyle bağlantılı olan jetler, normal enlemlerinin dışına çıktıklarında mevsim dışı hava koşullarının oluşmasına yol açar. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Yaşam