Mutlu çocuklar mutlu ailelerde olur

 Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde görevli Psikolog Gürdal Görhan, çocuklarla iletişim kurmanın ve gelişim özelliklerini bilmenin çok önemli olduğunu söyledi. Psikolog Görhan, çocukların mutluluğunun ailedeki ortama bağlı olduğ

Mutlu çocuklar mutlu ailelerde olur

 

Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde görevli Psikolog Gürdal Görhan, çocuklarla iletişim kurmanın ve gelişim özelliklerini bilmenin çok önemli olduğunu söyledi. Psikolog Görhan, çocukların mutluluğunun ailedeki ortama bağlı olduğunu kaydetti.

 

Görhan, Çukurova Müftülüğü'nde Kur'an kursu öğreticileri ve din görevlilerine çocuk psikolojisi eğitimi verdi. Çocuk ve ailelerle nasıl iletişim kurulması gerektiğini anlatan Görhan, yaz tatilinde din görevlilerinin çocuklarla daha çok karşılaşacağını hatırlattı. Cami ve Kur'an Kursu öğreticilerinin aynı zamanda ailelere yardımcı olabilecek pozisyonda olduğuna işaret eden Görhan, her çocuğun mutlu olabilmesinin ön koşullarından birisinin mutlu bir ailede yaşaması olduğunu vurguladı.

 

Evlilik sorunlarının olduğu, karı kocanın sürekli tartıştığı, birbirini ihmal ettiği bir ailede çocukta mutsuz olduğunun altını çizen Görhan, "Bu nedenle çocuğu tanımak kişilik özelliklerini bilmek, hangi yaşta hangi gelişim özelliklerine sahip olduğunu öğrenmek gerekir. Çocukla iletişime giren yetişkinlerin en belirgin hatalarından birisi, 'bu nasılsa çocuk beni anlamaz' diye düşünmesidir. Hâlbuki bugün biliniyor ki, çocuklarla iletişim doğmadan başlıyor. Çocukla iletişimde ona ayrı bir kişi, değerli olduğunu hissettirmek; saygılı ve samimi olmanın önemi büyüktür." dedi.

 

EMPATİ KURMAK DUYGUDAŞLIKTIR

 

Çocukla empati kurmanın "ben senin yerinde olsaydım şöyle yapardım" demek olmadığını ifade eden Psikolog Gürdal Görhan, empati kurmanın duygudaşlık anlamına geldiğini hatırlattı. Görhan, şöyle devam etti: "Yani duygusunu anlamaya çalışmaktır. 'Acaba ben bu durumda olsaydım ne hissederdim' diye düşünmektir. Olumsuz davranışları yok etmenin en güzel yollarından biriside o davranışı görmezden gelirken, çocuğun yaptığı olumlu davranışları ödüllendirmektir. Ödül maddi olmak zorunda değildir. Çocuğu yaptıklarından sonra takdir etmek çocuğun özgüvenini yükseltecektir. Çocuk eğitiminde ceza çok tercih edilmeyen bir yoldur. Özellikle fiziksel cezalarla birlikte sözel şiddet içeren cezalardan kaçınılmalıdır. Çocuğa hakaret, aşağılama, fiziksel özellikleriyle alay etme şiddet içerir."

 

Çocukla iletişimin etkili yöntemlerinden birisinin onunla konuşarak, hatasını görmesini sağlamak, eğer yaşı uygunsa alternatif çözümler üretmesine yardımcı olmaktan geçtiğine işaret eden Görhan, küçüklerle arkadaş olmanın anne babanın işi olmadığı aktardı. Çocuklarla ebeveynler arasındaki ilişki kaliteli bir 'anne-baba-çocuk ilişkisi' olması gerektiğini bildiren Görhan, "Her gün ev içi paylaşım saatini ailelere önerin. 

 

Akşam belli saatler arasında televizyon, bilgisayar ve cep telefonlarının kapatılarak aile üyelerinin birbirleriyle etkileşimde bulunması ev içi paylaşım saatidir. Bu saatlerde sadece birbirinize zaman ayırın. Böylece çocuğunuz ve eşiniz değerli olduğunu hissedebilecek, daha mutlu olacaktır." şeklinde konuştu. 

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam