"Muhabbeti çekilmiyor"

Trabzon'da kafeste beslenen kuş ve hayvanların satışını yapan bazı iş yerlerinin işletmecileri, muhabbet kuşlarının seslerinin beğenilmemesi dolayısıyla müşterilerce fazla tercih edilmediğini söyledi. Kent merkezindeki Uzun Sokak'taki Teknik Akvaryum ve K

"Muhabbeti çekilmiyor"

Trabzon'da kafeste beslenen kuş ve hayvanların satışını yapan bazı iş yerlerinin işletmecileri, muhabbet kuşlarının seslerinin beğenilmemesi dolayısıyla müşterilerce fazla tercih edilmediğini söyledi.

Kent merkezindeki Uzun Sokak'taki Teknik Akvaryum ve Kuş Galerisi İşletmecisi Hakan Tarım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle çocukların evde beslemek için yoğun ilgi gösterdiği muhabbet kuşlarının bakımının kolay olduğunu belirtti.

Muhabbet kuşunun tahıl türü yiyeceklerle beslendiğini, yumurtayı da sevdiğini ifade eden Tarım, ''Ev ve iş yerinde beslenen bu kuşlar için kafese konulan su temiz olmalı. Kuşun bulunduğu alan oda sıcaklığında olmalı'' dedi.

Muhabbet kuşlarının doğal ortamının yağışlı ve nemli olması nedeniyle aynı özellikleri taşıyan Karadeniz Bölgesi'nde rahatlıkla yaşadığını ifade eden Tarım, ''8 ile 15 yıl arasında yaşayan muhabbet kuşu eğitilip konuşturulursa beslemesi zevkli olur. Kanaryaya göre insana daha yakındır. Omzuna konar, yemek masasına gelir ve kendini sevdirir'' diye konuştu.

Tarım, muhabbet kuşunun eğitilmesi için zamana ihtiyaç olduğunu kaydederek, şunları söyledi:
''Muhabbet kuşunu konuşturmak için yavruyken eğitime almalı, bir ay kafesten çıkarılmamalı, en az 6 ay veya 1 yıl sabırlı olunmalıdır. Erkek olan muhabbet kuşu daha çok konuşur, konuşması için devamlı ilgi gösterilmeli. Evde küçük çocuk ve televizyon varsa daha iyi konuşur. Ayrıca kafesinde ve evde başka kuş olmamalı.''

Tarım, muhabbet kuşunun, besleyeceği kuşun sesine önem veren müşterilerce çok tercih edilmediğini belirterek, ''Muhabbet kuşu ötücü bir kuş değildir, öttüğü zaman insanı rahatsız eder. Kafeste 2 muhabbet kuşu varsa değişik sesler çıkararak gürültü yaparlar. Kanarya besleyen kişi muhabbet kuşunu asla evine koymaz'' dedi.

Balık ve kafeste beslenen kuş satılan Menekşe Akvaryum'un işletmecisi Emre Kılıçlı ise meraklıların muhabbet kuşu beslerken kafese ana yemleri dışında elma ve kivi gibi meyveler ile haftanın bazı günleri marul koyabileceğini belirterek, ''Fazla marul vermek kuşun ölümüne yol açıyor. Ayrıca kafese gaga taşı takılmalı. Kuşların hastalanmamaları için de sularına vitamin katılabilir'' diye konuştu.

Kılıçlı, yaklaşık 3,5 TL'lik bir paket yem ile 20 gün beslenebilen muhabbet kuşunun fiyatının 30-40 TL, kanaryanın ise 150 TL olduğunu ifade ederek, ''Fiyatı uygun, beslemesi zor değil. Hayvan sevgisi olan herkes besleyebilir. Ancak sesinin beğenilmemesi yüzünden bazı müşteriler muhabbet kuşu yerine kanarya satın alıyor'' dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler