MOBESE'den kaçış yok

MOBESE'ye (Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu) yeni eklenen, aranan suçluları ve çalıntı araçların sorgulanabildiği avuç içi bilgisayarlarla hızlanan İstanbul polisi, 2008'de 41 bin 464 kaçağı yakaladı. Mobil ekiplere dağıtılan 2 bin avuç içi bilgisayar

MOBESE'den kaçış yok
MOBESE'ye (Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu) yeni eklenen, aranan suçluları ve çalıntı araçların sorgulanabildiği avuç içi bilgisayarlarla hızlanan İstanbul polisi, 2008'de 41 bin 464 kaçağı yakaladı.

Mobil ekiplere dağıtılan 2 bin avuç içi bilgisayarla, şüpheli gördüğü kişilerin kimlik sorgulamasını kolaylıkla gerçekleştirebilen polis, bu yıl toplam 9 milyon 443 kişiye GBT (Genel Bilgi Taraması) sorgusu yaptı. Aranan 41 bin 464 kişi bu esnada yakalandı. Plaka araç sorgusu da 17 bin 996 adet çalıntı aracın yakalanmasını sağladı. Haziran ayına kadar bin adet araç içi bilgisayarla Polnet'e bağlanıp çevirmedeki araç ve kişilerin sorgusunu yapabilen polis, 6 aydır ise 2 bin adet avuç içi bilgisayarla GBT (Genel Bilgi Taraması), plaka sorgusu ve MOBESE'deki muhtarlık otomasyon sistemine bağlanarak adres sorgusu yapabiliyor.

MOBESE'ye eklenen navigasyon yüklü avuç içi 2 bin adet bilgisayar ile bin 200 yeni kamera ve 6 bilgi teknolojileri eğitim laboratuvarının masrafını, Halit Narin'in başkanlığını yürüttüğü Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası üstlendi.

MOBESE-NAVİ'yle büyük bir hız kazandıklarını anlatan Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, 2008 yılında yaptıkları GBT sorgusunun 2007 yılına oranla 3 kat, 2006 yılına göre 6 kat arttığını kaydetti. Cerrah, suç oranlarında da 2005 yılında hizmete giren MOBESE'den sonra kaydadeğer düşüş görüldüğünü söyledi. 2009 sonuna kadar şehirdeki kamera sayısının 4 bin 80 adede erişeceğini belirten Cerrah, "Gelecek yıl 10 bin kameraya ulaşmayı hedefliyoruz. Kamera sayısı ne kadar artarsa İstanbul o denli daha güvenli olacak." dedi. Cerrah, MOBESE'de kamera sayının 10 bine erişmesi için Halit Narin'den yardım istedi. Halit Narin de Cerrah'ın istediklerinin 2-3 misli yardıma hazır olduklarını söyledi.

'Suç işleyen polis kıyafetli de olsa 155 Polis İmdat'a ihbar edin'

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, her üzerinde polis yeleği, arabasında da mavi ışık olan kişilerin polis olmayacağını belirterek, halkın bu kişilere karşı uyanık olmasını istedi. Ortaköy Polis Evi'nde MOBESE güvenlik sistemleri tanıtım programına katılan Celalettin Cerrah, etkinlik sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Avcılar'da eğlence merkezini basarak zorla konsomatrisi kaçıran kişilerin yakalanmasıyla ilgili olarak Cerrah, halkın 'polisim' diyen herkese inanmaması gerektiğini ifade etti. Cerrah, "Bir eğlence merkezine polis yelekli 2 kişi giriyor. Bayanı zorla kaçırıyor. Oradaki hiç kimse 'Polis kartınızı görebilir miyim?' diye sormuyor. Ayrıca olay olduktan sonra 155 polis hattını arayarak 'böyle bir olay var' diye polise haber vermiyor. Polis dahi olsa bunların peşine düşeriz. Böyle bir olayın tasvip edilmesi mümkün değil. Vatandaşlardan rica ediyorum; her 'polisim' diyen kimseye halkımız inanmasın. Mutlaka polis kimliğini sorsunlar. Kimliğine de inanmıyorlarsa 155 polis hattını arayabilirler." dedi. Cerrah, polis kıyafetlerinin piyasadan çok kolay bir şekilde temin edilebildiğini de sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler