Maden kazalarında Türkiye 1'inci

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, Türkiye’nin ölümlü maden kazalarında dünyada ilk sırada hatta Çin’in bile önünde yer aldığını belirterek “ILO’nun 176 sayılı sözleşmesini dünyada 24 ülke onayladı. İç hukuklarında bu sözleşmey

Maden kazalarında Türkiye 1'inci

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, Türkiye’nin ölümlü maden kazalarında dünyada ilk sırada hatta Çin’in bile önünde yer aldığını belirterek “ILO’nun 176 sayılı sözleşmesini dünyada 24 ülke onayladı. İç hukuklarında bu sözleşmeye uyum çerçevesinde düzenlemeler yaptı. Sendika olarak biz de sözleşmenin onaylanması için uluslararası üst kuruluşumuz ICEM ile ulusal düzeyde kampanyalar düzenledik. İlgili, yetkili yerlere başvurduk. Ama ne yazık ki, madenlerde ölümlü kazalarda dünyada ilk sırada yer alan ülkemizde bu sözleşme onaylanmadı” dedi.

-DENETİMLER ETKİLİ KILINMALI-

Akçul, ILO’nun verilerine göre 100 bin maden işçisinden iş kazalarında ölen Çin’de 106 iken, Türkiye’de bu sayının 133 olduğunu ifade etti.

Maden kazalarında ölüm yoğunluğunda dünyada ilk üç sırada Türkiye, Kore ve Çin’in yer aldığına dikkat çeken Akçul, “Dünyanın en büyük ilk 17 ekonomisinde yer alan ve hızlı kalkınması ve gelişmişliği ile övünen bir Türkiye için bu gerçekten üzücü bir durumdur. Türkiye bunun önlemlerini ivedilikle almalı, bu kara tabloyu ortadan kaldırmalıdır” dedi.

Akçul, 176 sayılı ILO Sözleşmesi’nin TBMM’de onaylanmasının ardından, Türkiye’de özellikle madenlerde iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin mevzuatın gözden geçirilmesi gerekeceğini ve uluslararası standart ve gelişmelere göre revizyonun yapılacağını belirtti. Akçul, “Hem mevzuat ILO’nun bu sözleşmesine göre güncellenmiş olacak, hem de bu süreçte madenlerde iş sağlığı güvenliği açısından bizim sendikamız da dahil, konuyla ilgili meslek odalarının ve kuruluşların dile getirdiği eksikler bu süreçte giderilme olanağı bulacaktır” dedi. Akçul, maden ocaklarında kazaların önlenmesi için denetimlerin etkili kılınmasının önemine de işaret etti.

MADEN OCAKLARINDA 100 BİN KİŞİDE ÖLÜM SAYISI

Ülke Ölüm Sayısı

Türkiye 133

Kore 122

Çin 106

Pakistan 74

G. Kıbrıs 67

Kırgızistan 58

İrlanda 53

Arjantin 37

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler