Kurbanlık alırken dişine bakın!

Eskipazar mevkiinde kurulan çadırlarda kurbanlıklar yeni sahiplerini beklerken, tecrübeli satıcılar kurbanlık konusunda vatandaşa uyarılarda bulunuyor. Kurban olabilmesi için küçük başlarda 1 yaş, sığır manda gibi büyükbaş hayvanlarda ise 2 yaş olan yaş s

Kurbanlık alırken dişine bakın!

Eskipazar mevkiinde kurulan çadırlarda kurbanlıklar yeni sahiplerini beklerken, tecrübeli satıcılar kurbanlık konusunda vatandaşa uyarılarda bulunuyor. Kurban olabilmesi için küçük başlarda 1 yaş, sığır manda gibi büyükbaş hayvanlarda ise 2 yaş olan yaş sınırı şartı vatandaşlar tarafından çok fazla bilinmiyor. Tecrübeli kurbanlık satıcıları vatandaşın kurbanlık alırken daha çok fiyat üzerinde tercihte bulunduğunu belirtiyor.

Tecrübeli hayvan satıcıları vatandaşları daha ucuz olan değil, yaş sınırını
doldurmuş kurbanlıkları tercih etmesi yönünde uyarılarda bulunuyor. Uzun yıllardır hayvan pazarlarında hayvan sattığını aynı zamanda kasap olduğunu belirten Haydar Bozkurt (49), büyükbaşlarda hayvanın dişlerine bakarak kurbanlık olup olmadığının anlaşılabileceğini kaydetti.

Pazarda 'kapaklı kurban' diye nitelendirilen kurban yaşını doldurmuş kurbanlıkların tercihinde alıcıların büyük bölümünün bilinçsiz olduğunu ifade eden Haydar Bozkurt vatandaşa uyarılarda bulundu. Özellikle büyükbaşlarda hayvanın dişlerine bakılarak kurbanlık olup olmadığının anlaşılabileceğini anlatan Bozkurt, "Bu konuya vatandaşın çok dikkat etmesini istiyorum. Kurban alıcılarının yüzde 70'i kapak nedir bilmiyor. Büyükbaş hayvanlar 2 yaşını geçtikten sonra üste dişi olmaz.

Alt dişlerinde, dişlerin ikisi düşerek ortasından başka bir diş geliyor. Ondan sonra kurbanlık olur. Ama vatandaş bunu bilmiyor. Pazara geliyor sadece kurbanlığın fiyatına göre tercih yapıyor. Bunlar kurban olmuyor. Kapaksız hayvan almasınlar. Küçükbaşlarda ise bu olay daha kolaydır. 6 ayını doldurmuş besili olan ve yetişkin hayvanın boyuna ulaşması kurbanlık olması için yeterli oluyor" uyarılarında bulundu.

Hem satıcıların hem de alıcıların şuan ki satışlardan çok memnun olmadığını kaydeden Bozkurt, "Satışlardan çok fazla memnun olduğumuz söylenemez. Vatandaşın parası yok. Fındık para etmedi. Büyük baş bir kurbanlık neredeyse bir ton fındık parasıyla aynı" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam