Kiracılara müjde!

TBMM Adalet Komisyonu, Türk Borçlar Kanunu Tasarısı'nı, kiracı aleyhine olduğu gerekçesiyle tartışma yaratan çatı aktarımı, boya - badana gibi işlerin bedelinin kiracı tarafından ödenmesi ve biriken kira borcunun iki katı kadar ceza getiren hükümlerden ge

Kiracılara müjde!


TBMM Adalet Komisyonu, Türk Borçlar Kanunu Tasarısı'nı, kiracı aleyhine olduğu gerekçesiyle tartışma yaratan çatı aktarımı, boya - badana gibi işlerin bedelinin kiracı tarafından ödenmesi ve biriken kira borcunun iki katı kadar ceza getiren hükümlerden geri adım atarak kabul etti.

Düzenleme, daha önce “kiracı aleyhine” diyerek karşı çıkan Komisyon Başkanvekili AKP Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü'nün önergeleriyle değiştirildi.

Komisyon her iki düzenlemede de kiracı lehine değişiklik yaptı. Binanın ortak bakım - onarım giderlerinin ev sahibi tarafından karşılanması ve biriken kira borcuyla ilgili ceza öngörülmemesi kararlaştırıldı.

TÜKETİCİ DERNEKLERİNDEN TEPKİ

Komisyon, 649 maddelik tasarı üzerindeki iki aylık çalışmasını dün akşam saatlerinde tamamladı. Tüketici derneklerinin büyük tepki gösterdiği, kiracı aleyhine görülen hükümleri yeniden ele alan komisyon kiracı lehine düzeltmeler yaptı.

Tekrir-i müzakere ile ele alınan sözkonusu maddelerde AKP'li Köylü'nün, kiracı - ev sahibi ilişkisine ilişkin önergeleri kabul edildi.

Köylü'nün değişiklik önergesiyle kiraya verenin, sözleşmede aksi öngörülmemişse, kiralananın kullanımıyla ilgili olmak üzere, kendisi veya üçüncü kişi tarafından yapılan yan giderlere katlanacağını düzenleyen, tasarının 302. maddesindeki, “sözleşmede aksi öngörülmemişse” ifadesi metinden çıkarılarak, bu giderleri karşılamanın kiraya verene ait olması konusuna açıklık getirildi.

Köylü, ilgili maddenin ilk haliyle kabul edildiği toplantıda, düzenlemenin kiracının aleyhine olduğunu ve tasarıdan çıkarılması gerektiğini savunmuştu.

Komisyon, Köylü'nün diğer önergesi doğrultusunda kira sözleşmelerinde, ödenmemiş kira borcunun iki katına kadar ceza öngörüleceği yönünde daha önce yaptığı düzenlemeden de vazgeçerek, ceza koşulunu kaldırdı.

MOBBİNG İLK KEZ MEVZUATTA

İşyerinde psikolojik taciz ve yıldırma eylemlerini içeren ve dünyada tazminat konusu olan mobbing de ilk kez bu tasarıyla mevzuata girdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam