Kaleşnikofla nöbet tutan anneler!

Tunceli'de yaklaşık 25 kadın, bir yandan evde ve tarlada çalışırken, diğer yandan da geçici köy korucusu olarak bin 400 rakımlı mevzilerde ellerinde kalaşnikoflarla köylerini koruyor.YÖRESEL KIYAFETLERLE GÜVENLİĞİ SAĞLIYORLAR Uzun yıllar terör olaylarının

Kaleşnikofla nöbet tutan anneler!

Tunceli'de yaklaşık 25 kadın, bir yandan evde ve tarlada çalışırken, diğer yandan da geçici köy korucusu olarak bin 400 rakımlı mevzilerde ellerinde kalaşnikoflarla köylerini koruyor.

YÖRESEL KIYAFETLERLE GÜVENLİĞİ SAĞLIYORLAR
 
Uzun yıllar terör olaylarının yoğun yaşandığı Tunceli'de 25 kadın, terörle mücadelede güvenlik güçlerine yardımcı olmak ve köylerini korumak amacıyla geçici köy korucusu olarak görev yapıyor. Çoğu evli olan kadınlar, yöresel kıyafetleri üzerine giydikleri asker yelekleri ve şalvarları ile başlarındaki yazmanın üstüne taktıkları kepleriyle sabahın erken saatlerinden itibaren görevlerini en iyi şekilde yapmaya çalışıyor.
 
Görevlerinin ardından döndüklerin evlerinde kalaşnikoflarını evin bir köşesine bırakan kadınlar, bir yandan temizlik, bir yandan çocuklarının bakımını, bir yandan da sacda ekmek pişiriyor.
 
ÇOCUKLARI ANALARINI YALNIZ BIRAKMIYOR
 
Evde kalaşnikoflarının bakımını yapan kadınlar, tarladaki işleri ve hayvanların bakımını da yapıyor.
 
Köyde nöbet tutan geçici köy korucusu kadınlar, bazen köydeki diğer kadınların arasına karışarak onlarla sohbet ediyor. Köyde nöbet tutan kadınlara, kimi zaman çocukları da eşlik ediyor.
 
KÖYÜN GÜVENLİĞİNİ SAĞLIYORLAR
 
Pertek ilçesine bağlı Konaklar köyünde geçici köy korucusu 10 kadın, sabahın erken saatlerinde uyanıp, önce sobayı yakarak çocuklarına kahvaltı hazırlıyor. Sonra geçici köy korucusu olan erkeklerden nöbeti devralan kadınlar, köydeki gözetleme kulesinden köyün güvenliğini sağlıyor. Kadınların kimisinin terlik kimisinin spor ayakkabı kimisinin de bot giymesi dikkati çekiyor.
 
Kadınlar bin 400 rakımla yüksek tepelere kurulan mevzilerde de "her şey vatan için" yazısı altında vatan savunmasını en iyi şekilde yapmaya çalışarak nöbet tutuyor.
 
Kışın soğuk, yazın sıcak günlerde mevzide nöbet tutan kadınlar, birbirleriyle yaptıkları sohbetlerde bir yandan dertleşiyor, bir yandan da gelecekte daha huzurlu ve rahat bir hayatın hayalini kuruyor.
 
Köy dışındaki alanda zaman zaman eğitim çalışması yapan kadınlar, silahı nasıl kullanacakları, silahın bakım ve temizliği ile bir saldırı anında nasıl davranacakları konusunda bilgi sahibi oluyor.
 
Nöbetlerinin ardından eve dönen kadınlar, evde onları bekleyen aileleri için sıcak bir yuva ortamı oluşturmak ve çocuklarına anne sevgisini doya doya vermenin gayreti içerisinde oluyor.
"ÇOCUKLARIMIZ SİLAHLARLA BÜYÜDÜ"
 
Köylerinde 17 yıldır geçici köy korucu olan 47 yaşındaki Türkan Budak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllardır geçici köy korucusu olmalarına rağmen sosyal güvencelerinin bulunmadığını, bu nedenle çok sıkıntılar çektiklerini söyledi.
 
Birçok çatışmaya girdiklerini, kadın olarak erkeklerle beraber teröristlerle girilen silahlı çatışmalarda yer aldığını aktaran Budak, gün içerisinde evle ilgilendiğini, hayvanların bakımını yaptığını bildirdi.
 
Geçici köy korucusu olduğu için köyün dışına çıkamadığından yakınan Budak, köyün güvenliğini sağladıklarını, gece erkeklerin, gündüz kadınların nöbet tuttuğunu belirtti.
 
Sabah namaz vakti nöbeti kadınların devraldığını dile getiren Budak,
 
"Köyümüze teröristlerce yoğun baskınlar oldu. Köy arabasının önü kesildi. Bu yaşamın içerisinde biz de zorluklara katlanıyoruz. Bu süreçte biz güvence talep ediyoruz. Çözüm süreci ülkemiz ve bizim için hayırlı olacaksa istiyoruz. Herkes huzur ve rahat bir hayat ister. Çocukları huzurlu bir ortamda büyütmek ister. Çocuklarımız silahlarla büyüdü" dedi.
 
 
"HER ZAMAN DEVLETİMİZİN ARKASINDAYIZ"
 
Geçici köy korucusu Halise Arslan (33) da 2 çocuğunun olduğunu, 5 yıldır geçici köy korucusu olarak görev yaptığını belirterek, kadın olarak ev işleri ve çocukları ile ilgilendiğini kaydetti.
 
"İlk işe başladığımda eğitim çalışması oldu. 17 gün eğitim gördüm. Bizim sağlık güvencemiz yok. Biz her zaman devletimizin arkasındayız. Bunu hiç unutmasınlar. Emekli olan geçici köy korucuları sadece ayda 300 lira alıyor. Yıllarca bu işe emek veriliyor. Çocuklarımızı istediğimiz gibi okutamıyoruz" diyen Arslan, ailesinin 22 yıldır koruculuk yaptığını, ancak düşük ücret aldıklarını anlattı.
 
Her şeye devlet için katlandıklarını bildiren Arslan, "Devletimizin bizi görmesini istiyoruz. Biz daima Başbakanımızın arkasındayız. Çözüm süreci konusunda da her zaman Başbakanın arkasındayız. Geçmişte köyümüzde silahlı çatışmalar oluyordu, silah seslerinden yatamıyorduk, dışarı çıkamıyorduk. Artık bunların sona ermesini istiyoruz. Barıştan yanayız" diye konuştu.
 
LİSEYİ TOKAT'TA OKUMAK ZORUNDA KALDI
 
Köydeki tek bekar geçici köy korucusu olan 25 yaşındaki Hatice Arslan ise 2009 yılında geçici köy korucusu olduğunu, köyde silahların korkusuyla büyüdüklerini, okula korkuyla gittiklerini aktararak, şöyle konuştu:
"Dışarıda oynarken hep dağlara bakardık, bir saldırı olacak mı korkusuyla oynardık. Akşam hava kararmadan evlerimize çekiliyorduk. Sürekli köyümüzde çatışma çıkıyordu. Köylülerimiz teröristler tarafından rehin alındı. Köye baskın düzenlenmek istendi. Liseyi Tokat'ta okumak zorunda kaldım. Üniversiteye gitme imkanım olmadığı için korucu oldum. Çok zorluk yaşadık. Köyde herkes korucu. Dış görevler oluyor. Köyde nöbet tutuyoruz.
 
Özellikle evli olan kadınlar çok zorlanıyor. Bir yandan ev bir yandan bu iş gerçekten çok zor oluyor. Artık kan dökülmesini istemiyoruz. Bu sorun bitecek mi yoksa devam mı edecek korkusu var halen içimizde. İsteriz barış olmasını. Bundan sonra korucuların haklarının verilmesini talep ediyoruz. Maaşımız az. Ayda yaklaşık 850 lira alıyoruz. Başbakanımıza sesleniyorum. 30 yıldır bu ülke için mücadele eden geçici köy korucularını unutmamalarını haklarımızın verilmesini istiyoruz."
 
KORUCU OLMAK ZOR
 
Eşi ile 17 yıldır geçici köy korucusu olan 2 çocuklu Nurgül Arslan, korucu olmak için eğitim aldıklarını, yaptıkları işin zor yönlerinin olduğunu söyleyerek, özellikle hamilelik döneminde çok zorlandığını ifade etti.
 
Türkiye'de güzel bir ortam ve çocuklarına güzel bir gelecek hazırlamak istediğini anlatan Arslan, "Evde nasıl iş yapıyorsam, silahın bakımını da yapıyorum. Erkeklerden daha iyi yapıyoruz. Bundan sonra inşallah daha iyi olur. Türkiye için hayırlı olanı istiyorum" dedi.
 
"ÇOCUKLAR ORTADA KALIYOR"
 
Eşi ile koruculuk yapan İrfan Arslan (33), eşi ile dönüşümlü çocuklara baktıklarını, eşi evde olmadığı zaman ev işlerini de yaptığını bildirerek, eşi ile aynı göreve gittikleri zaman çocuklarının ortada kaldığını söyledi.
 
Köylerinde yaşayan insanların sürekli diken üstünde olduğunu, çatışmalar ve huzursuzluk yaşandığını dile getiren Arslan, çözüm sürecinden umutlu olduklarını, bu konuda devletin yanında bulunduklarını bildirdi.
 
"KORUCULAR 7 GÜN 24 SAAT ÇALIŞIYOR"
 
Tunceli Geçici Köy Korucularının Haklarını Koruma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı İbrahim Kuzu, geçici köy koruculuk sisteminde sosyal güvencenin olmamasından yakınarak, korucuların 7 gün 24 saat esasına göre çalıştığını dile getirdi.
 
Kuzu, şunları kaydetti:
 
"Her an göreve hazır bir şekilde çalışıyorlar. Yeri gelir dağda yeri gelir köyünde her türlü zorluğa göğüs germişlerdir. Çözüm süreci içerisinde geçici köy korucularına da bir düzenleme getirilmesini istiyoruz. Yıllardır devletimizle birlikteyiz, halen birlikte olmaya da devam ediyoruz. Tunceli'de 630 geçici köy korucusu bulunuyor, bunlarının 25'i kadın."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam