Kahramanın adı böceğe verildi

 KAHRAMANMARAŞ Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sakine Serap Avgın tarafından Mersin’in Erdemli İlçesi’nde bulunan bir böcek türüne ‘Epuraea Sütçüimamun’ adı verildi. Böceği keşfeden Avgın, Sütçü İmam ismin

Kahramanın adı böceğe verildi

 

KAHRAMANMARAŞ Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sakine Serap Avgın tarafından Mersin’in Erdemli İlçesi’nde bulunan bir böcek türüne ‘Epuraea Sütçüimamun’ adı verildi. Böceği keşfeden Avgın, Sütçü İmam isminin bu böcekle tüm dünyaya duyurulacağını belirterek, “Bu böceği bizim için anlamlı kılan, böceğe Sütçü İmam’ın adının verilmesidir. Böcek, bundan sonra literatürlerde bu isimle anılacak. Üniversitemizin adını vererek bunu gerçekleştirdik” dedi.
 
‘REKTÖRÜN ADINI VERİN’ 
 
KSÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan da, “İyi niyetli bir çalışma. Arkadaşımız duyduğu saygıdan dolayı böyle bir ismi uygun görmüş” açıklamasında bulundu. Ancak Kahramanmaraş ve İlçeleri Kültür Derneği Genel Başkanı ve Sütçü İmam’ın torunu Yaşar Türkkorur, dedesinin ismini bir böceğe verilmesine izin vermeyeceklerini ve olayı kınadıklarını ifade etti. Türkkorur, “Sütçü İmam, milli bir kahramandır. Adını bir böceğe koymak bilim adamlığı değil ancak aymazlıktır. Çok heveslilerse Rektör Bey’in veya bilim kadını mucit hocamızın ismi verilebilir. Sütçü İmam ismi unutulmazlar arasındadır ve reklama ihtiyacı yok” dedi. Torun Türkkorur, “Hiçbir ülke kahramanının adı 2.4 milimetrelik bir böceğe verilemez. Yanlıştan dönülmezse mahkemeye başvuracağız’’ diye tepki gösterdi. BBP Kahramanmaraş İl Başkanlığı’ysa açıklamasında “Böceğin türü ne olursa olsun, kahramanlığını çocuklarımıza ve torunlarımıza anlattığımız bir yiğidin adının böcekle özdeşleştirilmesi kabul edilemez” dedi.
 
SÜTÇÜ İMAM KİMDİR?
 
Maraş’ta bağımsızlığın sembolü olan ve imamlık yapan Ali, 31 Ekim 1919’ta hamamdan çıktığında 3 Türk kadından Fransız ve Ermeni lejyonerlerin ‘Burası artık Türk memleketi değil’ diyerek peçeyle gezmemelerini istediklerini görür. Olaya ilk müdahale eden Çakmakçı Sait işgalciler tarafından yaralanır. Silahına sarılan Sütçü İmam, tabancasını ateşler ve bir askeri öldürür. Bu Maraş’ta mücadelenin başlangıcı olur. Uzun süre aranan Sütçü İmam, Fransızlar Maraş’tan kovulduktan sonra şehre döner. 
 
Dünyada birçok örenği var
 
* Karayipler'de kan emici bir böceğe Bob Marley'nin adı verildi. 
* İngiltere Prensi Charles'in ismi yeni bulunan kurbağaya verildi.
* Singapur'da bir orkideye Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in ismi verildi.
* Peygamber çiçeği ve pelemir otu ailesinden gelen bitkilere, Prof. Dr. Faik Yaltırık'ın adı ile Düzce konuldu.
 
Adı: Obama 
 
Bilim adamları, bir balık türüne, ‘Etheostoma Obama’ adını verdi. Kırmızı burunlu mavi solungaçlı 5 cm’lik balığa, ‘Obama’ ismi, çevreye duyarlılığı nedeniyle verildi.
 
KİMLİK KARTI
ADI: Ali
LAKABI: Sütçü İmam
DOĞUM YERİ: Kahramanmaraş
DOĞUM TARİHİ: 1871
ÖLÜM TARİHİ: 25.11.1922
 
KİMLİK KARTI
ADI: Epuraea Sütçüimamun
BOYU: 2.4 milimetre
BULUNDUĞU YER: Aydınlar Köyü (Mersin)
YAŞADIĞI YER: Ağaç ve koprak altında

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler