Jitem cinayetleri Meclis'te

 28 Şubat Alt Komisyonu Başkanı Yaşar Karayel, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün JİTEM ve Hizbullah'ın işledikleri cinayetler ile çalışma esaslarını içeren raporun kendilerini ulaştığını söyledi. Çetin Çiftçi'nin haberiKarayel, çeşitli kurumlardan istedikleri b

Jitem cinayetleri Meclis'te

 

28 Şubat Alt Komisyonu Başkanı Yaşar Karayel, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün JİTEM ve Hizbullah'ın işledikleri cinayetler ile çalışma esaslarını içeren raporun kendilerini ulaştığını söyledi.
 
Çetin Çiftçi'nin haberi
Karayel, çeşitli kurumlardan istedikleri bilgi ve belgelerin yaklaşık yüzde 80'inin komisyona geldiğini kaydetti. Bunlar arasında JİTEM ve Hizbullah raporu da bulunuyor.
 
TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, Osmanlı'daki darbeleri de mercek altına aldı. Kasım ayında Meclis Başkanlığı'na sunulacak raporunun giriş kısmının Osmanlı döneminde darbelere maruz kalmış padişahlara ayrıldığı öğrenildi. 'Darbeler Tarihi' başlığı altında sunulacak bölümde padişahlara karşı yapılan darbeler hakkında özet bilgiler ve o dönemde yaşananlar yer alacak. Cumhuriyet döneminde meydana gelen darbeler hakkında da bilgiler bulunacak.
 
GENELKURMAY'DAN BİLGİ İSTEYEBİLİRİZ
 
Yaşar Karayel, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün JİTEM ve Hizbullah'la ilgili bilgileri içeren raporunun komisyona ulaştığını belirtti. Karayel, bu rapor içerisinde JİTEM ve Hizbullah elemanlarının kimlikleri, işledikleri cinayetler, çalışma esasları gibi çok önemli bilgilerin yer aldığını vurguladı. Karayel raporun içerisinde dönemin İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu'nun, savcılık ifadesinin de bulunduğunu kaydetti. Rapordaki bilgilerin incelendiğini ve detaylandırıldığını dile getiren Karayel rapor içerisinde yer alan bilgiler hakkında MİT'le görüşme yapmak istediklerini ifade etti. Önümüzdeki günlerde bu konu hakkında MİT'ten görüşme talebinde bulunacaklarını belirtti. Gerekli görülmesi halinde Genel Kurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'ndan da bilgi isteyebileceklerini vurguladı.
 
DİN GÖREVLİLERİNE ANDIÇLAMA BASKISI
 
28 Şubat sürecine katkı sağlamayan din görevlilerinin soruşturma ve görevden alma gibi durumlarla karşı karşıya kaldıklarını hatırlatan Karayel, din görevlilerinin özellikle andıçlama konusunda JİTEM'in baskısına maruz kaldıklarını söyledi. Kapatılan Kuran kurslarının da incelendiğini dile getiren Karayel, "O dönemde din görevlilerinin andıçlama konusunda Jandarma ile birlikte hareket etmeleri istendi. İşbirliği yapmayan din görevlileri JİTEM'in baskına maruz kaldı. Görevden alınanlar, soruşturma geçirenler oldu. Bunlarla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan bilgi ve belgeleri talep ettik. Bunu çok önemsiyoruz ama henüz elimize ulaşmadı. Aynı şekilde Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK gibi kurumlardan gelecek belgeler de bizim için önemli" dedi.
 
MGK KARARLARI KISMEN GELDİ
 
Son yapılan MGK toplantısında 28 Şubat 1997 tarihli toplantıda alınan kararların açıklanması ve Darbeleri Araştırma Komisyonu'na gönderilmesi kararı alınmıştı. Karayel, gizlilik kararı bulunmayan bütün MGK kararlarının komisyona ulaştığını ifade ederek incelemelerin sürdüğünü bildirdi. Cumhurbaşkanlığı'nın da elindeki bütün bilgi ve belgeleri komisyonla paylaştığını hatırlatan Karayel, bu belgelerin dönemin aydınlatılması için önemli olduğunu vurguladı.
 
HERKES ELİNDEKİ BİLGİYİ PAYLAŞMALI
 
Karayel darbelerin ülkeye yapılmış en büyük kötülük olduğunu dile getirerek şunları söyledi: "Bu nedenle darbe dönemlerinin aydınlatılması, bir daha ülkenin darbelerle karşı karşıya kalmaması adına herkes elindeki bilgi ve belgeyi komisyonumuzla paylaşmalı. Geçmiş dönemde darbeleri yaşayanlarda bir gün tekrar darbe olur bizden hesap sorulur endişesi ile elindeki bilgi ve belgeleri paylaşmaktan çekinmemeliler. Türkiye'nin darbecilerden kurtarılmasına katkı sağlamalıdırlar."
 
DİNLEMEDE ÖNCELİK BASINDA
 
Karayel, 1 Ekim'de Meclis'in açılmasıyla birlikte öncelikle döneme şahitlik etmiş gazete patronları ve köşe yazarlarını dinleyeceklerini, ardında da siyasilerin bilgisine başvuracaklarını söyledi. Karayel, bu noktada Mehmet Ağar ve Çevik Bir'in anlatacaklarını önemsediklerini belirtti. Adalet Bakanlığı'ndan izin talep ederek bu isimlerle cezaevinde görüşeceklerini aktardı.
 
RAPORUMUZU YAZMAYA BAŞLADIK
 
Komisyon uzmanlarının çalışmalarını sürdürdüğünü, gelen bilgi ve belgelerin incelenmeye devam edildiğini ifade eden Karayel, raporu yazmaya başladıklarını kaydetti. Raporu Kasım ayında tamamlayarak Meclis başkalığına sunacaklarını anlatan Karayel, raporda Türkiye'nin bir daha darbe yaşamaması için alınması gereken hukuki tedbirlere ilişkin önerilere yer vereceklerini sözlerine ekledi.
Fotoğraf altı: 28 Şubat Alt Komisyonu Başkanı Yaşar Karayel, çeşitli kurumlardan istedikleri bilgi ve belgelerin yaklaşık yüzde 80'inin geldiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam