Irak'tan Türkiye'ye tezkere tepkisi

 TBMM'nin yakında oylayacağı, hükümete sınır ötesi operasyon yapma yetkisi veren tezkereye Irak cephesinden tepki geldi.Irak Bakanlar Kurulu, tezkerenin Irak'ın egemenliğini çiğneme anlamına geleceği ileri sürülerek, ülkedeki herhangi bir yabancı devlete

Irak'tan Türkiye'ye tezkere tepkisi

 TBMM'nin yakında oylayacağı, hükümete sınır ötesi operasyon yapma yetkisi veren tezkereye Irak cephesinden tepki geldi.

Irak Bakanlar Kurulu, tezkerenin Irak'ın egemenliğini çiğneme anlamına geleceği ileri sürülerek, ülkedeki herhangi bir yabancı devlete ait askeri güçlerin varlığını reddetme kararı aldı.

 Irak Bakanlar Kurulu, haftalık olağan toplantısından sonra yaptığı yazılı açıklamada, "Irak'ta herhangi bir yabancı devlete ait askeri kuvvetlerin yer almasını ve bundan sonra da yabancı güçlerin ülkeye girmesini yasaklayan" bir karar aldığını açıkladı.

 

Irak Hükümet Sözcüsü ve Devlet Bakanı Ali Debbağ, Bakanlar Kurulu'nun "Önceden Irak makamları ve yabancı devletler arasında imzalanmış ve bu devletlere ülkede askeri kuvvetlerini bulundurma hakkı veren anlaşmaların feshedilmesi ve sürelerinin uzatılmaması yönünde" Irak Parlamentosu'na tavsiyede bulunduğunu onayladı.

 

Bakanlar Kurulu, terör suçlularının, diğer mahkumlardan farklı bir  bölümde tutulması ve bu mahkumların güvenliğinin Adalet Bakanlığı'nın gözetiminde Irak Birlik Polisi tarafından yapılması kararını da aldı.

Kurul, Irak Savunma Bakanlığı'na, 2013 Silahlanma Fonu'ndan kesilmek üzere 1,2 milyar dolar aktaracağını da belirtti.

 

Başbakanlık tezkeresine tepki

 

Açıklamada Irak Bakanlar Kurulu'nun, Türkiye Hükümeti'nin terörle mücadele kapsamında Irak'a sınır ötesi asker gönderme konusunda parlamentodan yetki talebinde bulunmasının kınadığı belirtildi. Sözcü Debbağ'ın ismiyle yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

 

"Türk Hükümeti'nin bu talebi, komşuluk prensibine ve iki ülke arasındaki iyi ilişkilere aykırıdır. Irak'ın güvenliği ve egemenliğini çiğneme anlamına gelir. Irak Bakanlar Kurulu, Irak'ta herhangi bir askeri üs veya varlığı kabul etmeyecektir. İsyancılara yönelik kovalama adı altında Irak'a asker girmesini reddeder. Bakanlar Kurulu, Irak Parlamentosu'na bu hususla ilgisi olan ülkelerle daha önce yapılan anlaşmaları iptal etmesi veya uzatmamasını tavsiyede bulunacaktır."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler