"İlginç olaylar yaşayacağız"

TÜTÜN ürünlerinin görünmeyen yerde satışını öngören yönetmeliğin 7 Temmuz’da yürürlüğe girmesiyle denetimler artarken, bazı dükkan sahipleri de sigara paketlerini gizlemek için iskambil kağıdı, perde gibi yöntemleri kullanıyor. Esnaf temsilcileri, "İlginç

"İlginç olaylar yaşayacağız"

TÜTÜN ürünlerinin görünmeyen yerde satışını öngören yönetmeliğin 7 Temmuz’da yürürlüğe girmesiyle denetimler artarken, bazı dükkan sahipleri de sigara paketlerini gizlemek için iskambil kağıdı, perde gibi yöntemleri kullanıyor. Esnaf temsilcileri, "İlginç olaylar yaşayacağız" diyor.Hükümetin sigarayla savaş kapsamında tütün ürünlerinin teşhir edilerek satılmaması için çıkardığı ve 7 Temmuz’da yürürlüğe giren ’Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Yönetmelik’ özellikle alanı geniş olmayan işletme sahiplerini ilginç çözümlere itti. Tütün ürünlerinin şeffaf olmayan dolaplarda satışa sunulmasını öngören yönetmeliğin geçiş sürecinden sonra denetimlerin sıklaştığı belirtildi.

’İLGİNÇ OLAYLAR YAŞAYACAĞIZ’

Yönetmelik uyarınca tütün ürünlerinin çocuklar tarafından tüketilen ürünlerle bitişik alanlarda satılamayacağını, satış ünitelerinde hiçbir yazılı ve görsel unsurların bulunamayacağını hatırlatan İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Emin Bağcı, "Ancak bu yönetmeliğin tam olarak devreye girmesiyle ilginç olaylar yaşayacağız. İlginç yollarla sigara paketlerini kamufle etmeye başlayanları görüyoruz. Bir metre eninde olan büfeler var. Esnaf bu alanda ürününü nasıl görünmez kılsın? Yönetmelikle birlikte bir kaos yaşanıyor. Bazı maddelerin ertelenmesini istedik ancak yanıt alamadık. Biz de yönetmeliği yorumlayarak üyelerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz" dedi.

36 BİN LİRAYA VARAN CEZA

Ruhsat olmadan satışın 6 bin lira, tütün ürünlerinin görünmesinin ise 36 bin liraya varan cezaları bulduğunu aktaran Bağcı, "Kaçak satış yapanlara ceza uygulanmıyor ama tütün ürünleri görünürse cezalar çok ağır. Bugün hiçbir küçük esnaf bu parayı ödeyecek güce sahip değil. Ayrıca saydam olmayan kapalı dolaplar kaçakçılığın artmasına yol açacak. Bugün 200’e yakın sigara var. Özellikle küçük dükkanlardaki yasal satışların azalmasından kaygı duyuyoruz. Bu yönetmeliğin küçük esnafı koruduğunu düşünmüyoruz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Yaşam