İlahiyat adaleti boyadı

 Akdeniz Üniversitesi’nde Hukuk Fakültesi’nden alınan bina İlahiyat Fakültesi’ne tahsis edildi. Binadaki Adalet Tanrıçası Themis’in göğüslerinin göründüğü resim boyayla tamamen kapatılınca eseri yapan öğretim görevlisi Esma Civcir mahkemeye koştu. AKDENİZ

İlahiyat adaleti boyadı

 

Akdeniz Üniversitesi’nde Hukuk Fakültesi’nden alınan bina İlahiyat Fakültesi’ne tahsis edildi. Binadaki Adalet Tanrıçası Themis’in göğüslerinin göründüğü resim boyayla tamamen kapatılınca eseri yapan öğretim görevlisi Esma Civcir mahkemeye koştu.
 
AKDENİZ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim görevlisi Esma Civcir, 2006 yılında Hukuk Fakültesi’nin kullandığı binaya, öğrencileriyle birlikte “Adaletin gözü kördür” temalı bir duvar resmi yaptı. Bina İlahiyat Fakültesi’ne devredilince üç aylık bir çalışmanın ardından ortaya konan resim, geçtiğimiz yıl rektörlük talimatıyla boyayla kapatıldı. Duvar resminin, hukuk tanrıçasını simgeleyen kadının üst kısmının çıplak olması nedeniyle kapatıldığı öne sürüldü. Resmin boya ile kapatıldığını gören Civcir, rektörlüğe nedenini sordu. Cevap alamayınca da dava açtı. 
 
KAMYONLA DEPOYA 
 
İddiaya göre, Civcir’in dava açmasına kızan Rektör Kurtcephe, üniversite kütüphanesi ve sosyal tesislerdeki Esma Civcir’e ait 22 adet yağlıboya tablonun kaldırılması talimatını verdi. Ağustos ayında temizlik kamyonuna yüklenen resimler, önce rektörlükte bir odaya daha sonra yemekhanede bir depoya kaldırıldı. Bunu öğrenen Civcir, resimlerin kendisine teslim edilmesini istedi. Lojmanına bırakılan resimlerin bilinçli olarak tahrip edildiğini öne süren Esma Civcir, üniversite yönetimine bir dava daha açtı. Üniversite yönetimi buna karşılık, Civcir’e “Lojmanı boşalt’ yazısı gönderdi. Civcir ise Vali Ahmet Altıparmak’a yaşadıklarını anlatan bir mektup yazıp yardım istedi. Üniversite konuyla ilgili açıklama yapmak istemedi.
 
40 kişisel sergi, 2 kez yılın kadını 
 
AKDENİZ Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği, Civcir’i evinde ziyaret edip destek verdi. Dernek Başkanı Hilmi Uysal şöyle konuştu: “Sanata karşı hoyratça tutumu kınıyoruz. Zarar gören resimler 2004’te Antalya’nın tanıtımında kullanıldı ‘Likya mitolojisi’ temalı eserleri 3 yılda tamamladı. Cebinden 80 bin lira harcadı, iyi korunması karşılığında üniversiteye ücretsiz olarak verdi. Resimler yüzünden vertigo oldu. Onlarca ödül alan, 40 kişisel sergi açan, yurtdışında ülkemizi temsil eden ve 2 kez yılın kadını seçilen Esma Civcir bunları hak etmedi.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam