İkizdere'den sonra Konaktepe

Rize İkizdere Vadisi'nin SİT alanı ilan edilmesi ardından, Tunceli Munzur Vadisi'nde yapımı planlanan Konaktepe HES-1 ve 2 için, Danıştay 13. Dairesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Tunceli'de, Munzur Vadisi üzerinde yapımı planlanan 8 baraja karşı verdi

İkizdere'den sonra Konaktepe

Rize İkizdere Vadisi'nin SİT alanı ilan edilmesi ardından, Tunceli Munzur Vadisi'nde yapımı planlanan Konaktepe HES-1 ve 2 için, Danıştay 13. Dairesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Tunceli'de, Munzur Vadisi üzerinde yapımı planlanan 8 baraja karşı verdiği mücadele ile tanınan Avukat Barış Yıldırım, Konaktepe HES-1 ve 2 yapımını üstlenen firmaya Danıştay 13. Dairesi'nde dava açmıştı. Danıştay Çevre ve Orman Bakanlığı'nca, Konaktepe Barajı-Konaktepe HES 1-2 için Munzur Vadisi Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı'nın onaylanmadığı, verilmiş herhangi bir iznin ve tahsisin bulunmadığı gerekçesiyle baraj ve HES çalışmalarını durdurdu. Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararında, "Dava

konusu işlem, 4628 Sayılı Milli Parklar Kanunu'nun 1. Maddesinde öngörülen amaçlara uyumlu olmadığı, 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu ve ilgili Yönetmelik hükümlerine aykırı olduğu nedeniyle, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27. Maddesi'nde öngörülen koşullar gerçekleşmediğinden dava konusu Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun 28,01.2010 tarih ve EÜ/2407-1/1586 sayılı kararının yürütülmesinin durdurulmasına 11.10.2010 tarihinde oy birliğiyle karar verdi" denildi.

Avukat Barış Yıldırım, Danıştay 13. Dairesi'nin kararını Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, CHP'li Pülümür Belediye Başkanı Mesut Coşkun, Pertek Belediye Başkanı Kenan Çetin ve kalabalık bir gruba, Kışla Meydanı'nda basın açıklamasıyla duyurdu. Yıldırım, kararın milli park alanlarında yapımı planlanan diğer baraj projeleri için emsal teşkil edeceğini ileri sürdü. İnşaat Mühendisi Mehmet Almak, Pülümür Belediye Başkanı Mesut Coşkun, Memur Hıdır Demir, Tüm Bel Sen Şube Başkanı Mazlum Doğan kararın

cesurca ve çok sevindirici olduğunu söyledi.

Barış Yıldırım, İHA'ya yaptığı özel açıklamada ise, "Bu kararın hukuki anlamı şirket bundan böyle bu sahada hiçbir çalışma yapamayacak. Ayrıca Danıştay milli park ve diğer parklar için de emsal olacak bir karar verdi. Çünkü Munzur Vadisi Uzun Devreli Gelişme Planı henüz onaylanmamıştır. Dolayısıyla 'bu baraj ve HES'ler bu şekilde yapılamaz' dedi. Ayrıca 'gerekli izinler alınmamış, çevresel etüdü yapılmamıştır' denildi. Diğer baraj ve HES'ler için de bu hususlar geçerli, dolayısıyla emsal niteliktedir.

Bu karar Danıştay tarafından, milli parklarda yapımı planlanan baraj ve HES'lere ilişkin verilmiş ilk karardır. Dersim için tarihi bir gün yaşıyoruz" dedi.

Yıldırım, "Bu kararı Tunceli Valiliği'ne, Devlet Su İşleri Tunceli Şube Müdürlüğü'ne, Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne, Tunceli Jandarma Alay Komutanlığı'na vereceğiz, bundan sonra burada yapılacak çalışmalar yasadışı olacağı anlamına da geliyor" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Yaşam