HSYK bir ilke imza attı!

 Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yargı tarihinde bir ilke imza atarak, hakim ve savcılarla ilgili disiplin kararlarını internet sitesinden açıkladı. Anayasa değişikliğinden sonra yapılan düzenlemelerle getirilen "kararların kişisel veriler korun

HSYK bir ilke imza attı!

 

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yargı tarihinde bir ilke imza atarak, hakim ve savcılarla ilgili disiplin kararlarını internet sitesinden açıkladı. Anayasa değişikliğinden sonra yapılan düzenlemelerle getirilen "kararların kişisel veriler korunarak açıklanması" hükmüne göre siteye konulan HSYK 2. Dairesinin 63 kararı arasında, hakim ve savcıların dosyalarda işlem yapmayarak yargılama sürecini uzatmaları nedeniyle verilen cezaların çokluğu dikkat çekti.

 

63 karar yayımlandı

 

HSYK'dan yapılan açıklamada HSYK Kanunu'nda ve ilgili yönetmelikte "Disipline ilişkin kararlar, kişisel verilerin korunması kaydıyla Kurulun internet sitesinde yayımlanır" hükmünün getirildiği belirtilerek, kesinleşmiş kararların yayımlanmasının benimsendiği belirtildi Ve bu doğrultuda 2011 yılında kesinleşen 63 kararın yayımlandığı açıklandı.

 

Bir hakim, şikayetçiye ait telefonlara 127 kez tehdit ve hakaret içeren mesaj attığı gerekçesiyle açılan davalarda 10 ay hapis ve 4 bin 500 lira para cezasına mahkum oldu, cezalar 5 yıl ertelendi. HSYK'da savunma yapan hakim, "Bu kişiyi çok seviyordum. Onunla evlenmek için eşimden boşandım. Ancak benimle evlenmekten vazgeçince gururum incindi ve bazı mesajlar attım" dedi. Daire, soruşturma sırasında istifa eden hakime kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verdi.

 

Bu nasıl savcı?

 

"Örgütlü fuhuş" soruşturmasında yapılan dinlemelere takılan bir savcının, fuhuş için kullanılan bir evi açtırmaya çalıştığı saptandı. Bu savcının, evi mühürleyen polislerle ilgili şikayetçi olmaları için sanıklara önerilerde bulunduğu, 'aracılara' fuhuş yapan bir kadınla birlikte olmak istediğini ilettiği anlaşıldı. Aracılar, bu kadının savcının para verip vermeyeceği sorusuna, "O vermezse bile biz veririz" diye yanıt verdi.

 

Savcı savunmasında, telefon dinlemelerin delil olarak kullanılamayacağını, adliyeye gelerek yardım isteyen fuhuş sanıklarından birinin "intihar edeceğim" demesi üzerine, "Bakarız" dediğini, amacının yardım etmek olmadığını söyledi. Ancak HSYK savcının fuhuş yaptıran kadının işlerini takip ettiği ve para karşılığı erkeklerle birlikte olan bir kadını ayarlamasına zemin hazırladığı için yer değiştirme cezası verdi.

 

Küfür eden savcı

 

Göreve başlama yazısı nedeniyle tartıştığı kadın hakime önce telefonda "Hakime hanım neden nezaketsizlik yapıyorsun, bu adliyede barınamazsın, davranışlarına dikkat et" diye tehdit edip daha sonra alkol aldıktan sonra lojmanındaki dairesinde yüksek sesle bağırarak kadın hakim ile savcı eşine küfür ettiği belirtilen savcıya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verildi.

 

121 soruşturma evrakını polisten geldiği haliyle işlem yapmadan bırakan savcı ise kendisini, "Burası ilk görev yerim. İlk defa ailemden ayrıldım. İşe konsantre olamadım. Bu yüzden dosyalarıma yoğunlaşamadım" diye savundu. HSYK savcıya uyarma cezası verdi.

 

İcralık olan hakim!

 

Bankalara 30 bin TL borçlanarak icralık olan hakime kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verildi. Hakim, kendisini "Borçlanma gereğim tamamen başarısız evliliklerden kaynaklandı. Hakimlik mesleğine yakışmayan bir yaşantım yoktur. Gereksiz harcama yapmam" diye savunması ise işe yaramadı.

 

Bir başka savcının yürüttüğü soruşturmada alınan telefon dinleme kararından haberdar olan savcı telefonları dinlenen kadına, yine telefonda "dikkatli olmasını ve telefonlarının dinlendiğini" söyledi. Haliyle savcının bu uyarısı da dinleme kayıtlarına düştü ve kınama cezası verildi.

 

Servis şoförü hakim

 

Adliyeye sürekli olarak eşine ait olan anaokulunun logosunu taşıyan araçla gelen ve sabah, öğle ve akşam anaokulunun servisini yapan hakime uyarma cezası verildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam