Her 4 kadından biri şiddet görüyor

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Saymanı Nevin Taşlıçay, Türkiye'de kadınların yüzde 25'inin fiziksel şiddete uğradığını belirtti.Taşlıçay, yaptığı yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 1999 yılında almış olduğu kararla 25 Kasımın kadına yön

Her 4 kadından biri şiddet görüyor

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Saymanı Nevin Taşlıçay, Türkiye'de kadınların yüzde 25'inin fiziksel şiddete uğradığını belirtti.

Taşlıçay, yaptığı yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 1999 yılında almış olduğu kararla 25 Kasımın kadına yönelik sosyal, psikolojik, cinsel ve ekonomik şiddetin ortadan kaldırılması için uluslararası mücadele ve dayanışma günü olarak kutlandığını hatırlattı.

Türkiye'de kadınların yüzde 25'inin fiziksel şiddet gördüğünü ve şiddete uğrayan kadınların yüzde 75'inin eşi tarafından şiddete maruz kaldığına dikkati çeken Taşlıçay, öldürülen kadınların yüzde 40-70'inin katilinin eşleri olduğunu ifade etti. Taşlıçay, her dört kız çocuğundan birinin cinsel şiddete uğradığını ve cinsel saldırganların yüzde 75'inin tanıdık olduğunu vurguladı.

Adalet Bakanlığının verilerine göre kadın cinayetlerinin son yedi yılda yüzde 1400 arttığını belirten Taşlıçay, şunları kaydetti:

''2009 yılının ilk 7 ayında 953 kadın, 2010 yılının ilk 7 ayında ise 236 kadın çeşitli sebeplerle öldürülmüştür. Kısacası kadınlar, kamusal alanın her noktasında, sokakta, iş yerinde, okulda ve güvenli addedilen evlerde şiddete uğramakta ve hatta öldürülmektedir. Bu can alıcı sorun tüm toplumun sorunudur. Buna yönelik hem kamuya hem de sivil topluma önemli sorumluluklar düşmektedir. Konuya ilişkin hukuki düzenlemelerin bir an önce tamamlanması, haksız tahrik indirimi uygulamasının ortadan kaldırılması, şiddet mağduru kadınlar için yeterli sayıda sığınmaevi açılması, medyanın kadına yönelik şiddet haberciliği konusunda daha sorumlu davranması ve sivil toplum alanının tüm paydaşlarının kadına yönelik her türlü şiddeti ortadan kaldırmaya dönük tüm çabaları desteklemesi gerekmektedir.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam