Felçli doğan çocuk robotla iyileştiriliyor

   Omuriliğinde anne karnında oluşan hastalık nedeniyle iki bacağı felç olan 4 yaşındaki Sadık Remzi Şen, robot yardımıyla minik adımlar atmaya başladı. Doğuştan ''omuriliğin kese şeklinde dışa doğru çıkması'' olarak bilinen ''meningomyelosel'' hastalığı

Felçli doğan çocuk robotla iyileştiriliyor

 

 
 
Omuriliğinde anne karnında oluşan hastalık nedeniyle iki bacağı felç olan 4 yaşındaki Sadık Remzi Şen, robot yardımıyla minik adımlar atmaya başladı.
 
Doğuştan ''omuriliğin kese şeklinde dışa doğru çıkması'' olarak bilinen ''meningomyelosel'' hastalığı nedeniyle iki bacağının değişen derecelerde felç olmasıyla yürüyemeyen minik Sadık, felçli hastaları yürütmek için özel olarak üretilen çocuk robotu ile ilk adımlarını atıyor.
Polis memuru Mahir ile Gülfinaz Şen çiftinin 3 çocuğundan en küçüğü olan Sadık, 1 günlükken ameliyat edildi ancak bacaklarını hissedemediği için yürüyemedi. Son bir yıldır çocuk robotu sayesinde bacaklarını hissetmeye başlayan Sadık, 20 saniye ayakta durmaya ve yürümeye başladı.
 
Minik Sadık'ın doktoru, Samsun Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi doktorlarından Orhan Akdeniz, yaptığı açıklamada, Şen ailesinin 1 yıl önce kendilerine başvurduğunu söyledi.
 
Hastalık nedeniyle omurilik sinirlerinde zedelenmeler olduğunu, hastanın bacak kaslarındaki güçsüzlükten dolayı yürüyemediğini anlatan Akdeniz, şöyle devam etti:
 
''Bize ilk geldiğinde destekle ayakta durabilen bir çocuktu. Yaklaşık 1 yıldır rehabilitasyon tedavisi yapıyoruz. Son 3 aydır desteksiz 20 saniye ayakta durabiliyor ve yavaş yavaş yürümeye başladı. Hastamızı tedavi ettiğimiz, çocuk robotu olarak da bilinen çocuk lokomat cihazı, bu tür durumlarda bağımsız yürüme sürecini hızlandırıyor. Cihaz çalışırken görsel olarak çocuğa yürüdüğünü gösteriyor, hem de beyindeki yürüme merkezine sensör olarak sinyal yolluyor. Sadece robotik rehabilitasyon değil yanında farklı fizik tedavi yöntemleri de uyguluyoruz. Önümüzdeki 5 ay içinde Sadık, umut ediyoruz ki bu cihaz sayesinde tamamen bağımsız yürüyecek hale gelecek.''
 
Diz kapaklarını ve ayak topuklarını hissetmeye başladı
 
Baba Mahir Şen ise Sadık'ın rahatsızlığının anne karnındayken başladığını dile getirerek, şunları kaydetti:
 
''Sadık, omurilik açıklığıyla dünyaya geldi. Doğduktan 1 gün sonra ameliyat edildi. Omuriliğin dışarı çıkmış kısmı alındı ama iki bacağını hiç hissetmiyordu, bu nedenle ilk aşılarını da hissetmedi. Üç yıldır destek almadan ayakta hiç duramadı. Bir yıl önce bize çocuk robotu tedavisini önerdiler, biz de yaptırmaya karar verdik. Ömür boyu bacaklarını hiç hissetmeyecek diye korktuğumuz çocuğumuz artık yavaş yavaş diz kapaklarını ve ayak topuklarını hissetmeye başladı. Üç aydır Sadık'ın desteksiz ayakta durabilmesi ve yürümeye başlaması bizleri sevindirdi.''

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam