Facebook'ta 'zoka' tehlikesi

 Lahnstein'de 2004 yılından beri Kapadokya adındaki Türk restoranı işleten 42 yaşındaki Erdem Öztürk, "Nedir bu başıma gelenler. Beni çok iyi tanıyan Özüpek Ailesinin kızı, benim adımı kullanan sahtekarlar tarafından 150 Euro dolandırılmış. Benim adımı ku

Facebook'ta 'zoka' tehlikesi

 

Lahnstein'de 2004 yılından beri Kapadokya adındaki Türk restoranı işleten 42 yaşındaki Erdem Öztürk, "Nedir bu başıma gelenler. Beni çok iyi tanıyan Özüpek Ailesinin kızı, benim adımı kullanan sahtekarlar tarafından 150 Euro dolandırılmış. Benim adımı kullandıkları için çok mahcubum. Ayfer okumak için çalışıp kazandığı parayı bu sahtekarlara kaptırmış" diye konuştu. Paylaşım sitesindeki profilini kapattığı gibi internetteki kullanıcı şifrelerini değiştirmek zorunda kaldığını belirten Erdem Öztürk, "Facebook'ta aralarında akraba, arkadaş, hemşehri yanında çok sayıda Alman müşterilerim de vardı. Olayı oğlum farketti. Evden işyerine oğlum telefon ederek, "Baba benim numaramı ne yapacaksın. Sen numaramı bilmiyor musun" dedi. Hemen Facebook sayfamı kapatmama rağmen yüzlerce kişiye bu mesajları göndermişler. Hatta bir Alman müşterime de mesaj gitmiş" dedi.
 
Ayfer Özüpek ise olayı şöyle anlattı, "Telefon numaramı isteyenin Erdem abi olduğunu sandım. Benden telefonuma gönderdikleri mesajdaki numarayı yazıp geri göndermemi istedi. Mesajın ulaşmadığını yazıp tekrar başka başka 9 numara gönderdiler. Dördünden 20 Euro'luk beşinden ise 15'er Euro'luk para hesabımdan talep edildi. Polise gidip durumu açıklayarak suç duyurusunda bulundum. Kullandığım telefon şirketine de telefon ettim. Bana yazılı olarak poliste yaptığım şikayet dosyasıyla başvurmamı istediler. Oraya da yazı gönderdim. Bu parayı ben nasıl öderim. Annem ve babam emekli. Az kazanıyorlar. Bende çalışıp harçlığımı kazanıyordum. Zor durumda kaldım. Türk vatandaşlarına özellikle Türk gençlerine böyle oyunlara gelmemeleri için dikkatli olmalarını öneriyorum" dedi.
 
DİKKAT ZOKALANMAYIN
 
Milyonlarca kişinin üye olduğu sosyal paylaşım sitesi Facebook'a dadanan dolandırıcılar, ele geçirdikleri cep telefonlarına hayali servis karşılığında ücret talep ediyorlar. Facebook'a dadanan dolandırıcıların geliştirdikleri yöntem şöyle:
 
Sahtekarlar Facebook'ta kayıtlı olan bazı kişilerin profilini kopyalayarak oluşturdukları sahte profil üzerinden, o kişinin arkadaşlarına önce bir arkadaşlık isteği gönderiyorlar. Bu isteğin arkasında bir art niyet sezmeyen Facebook üyeleri, sözde tanınan kişiden gelen arkadaşlık isteğini olumlu yanıtladıktan sonra dolandırıcılar bu kez, cep telefonunu kaybettim bahanesiyle "Numaranı verir misin" diyerek mesaj gönderiyor. Arkadaşlık isteği gönderen kişiden gelen yazıya telefon numarası gönderenlere, bu kez cep telefonlarına, bir fatura bilgisi geliyor. Genellikle Almanca olarak indirimli alışveriş yapan ZONK veya ZOKA isimli şirketlerden gönderildiği belirlenen cep telefonu mesajında, verilen 'Kod' numarasının yazılıp mesajla geri gönderilmesi talep ediliyor. Bu denileni yapan cep telefonu sahiplerinin cep telefonu hesabına 'bir hizmet' karşılığında 15 ile 200 Euro arasında değişen faturayı ödemeyi taahhüt etmiş oluyor. 
 
ZOKA'LANMAMAK İÇİN NEYE DİKKAT ETMEK GEREKİR?
 
Facebook'ta konuyla ilgili yapılan uyarılarda, kullanıcıların kesinlikle telefon numaralarını internet üzerinden paylaşmamaları istendi. Açıklamada, "Özellikle tanıdıklarınızın ismiyle yeni profiller açılıp arkadaşlık isteği gönderirlerse lütfen bunu geri çeviriniz. Son günlerde Facebook üzerinden yapılan bu dolandırıcılık olaylarında artış var. Bunlara lütfen dikkat edin ve emin olmadığınız kişilere telefon numarası vermeyin veya cep telefonunuza gelen kodu sakın tuşlamayın. Facebook'ta profili klonlanmış olanlar bu durumu öğrendiğinde derhal Facebook'a bildirip açılan sahte profili kapattırmalılar" denildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler