En Kurak Kasım ve Aralık Ayı

Trabzon'un son 50 yılın en kurak Kasım ve Aralık aylarını geçirdiği belirtildi.Trabzon Meteoroloji Bölge Müdürlüğü Teknik Şube Müdürü Dursun Bozkurt, 2010 yılı Kasım ayı itibariyle Trabzon'a hiç yağış düşmediğini belirterek bunun da yaklaşık 50 yılda bir

En Kurak Kasım ve Aralık Ayı

Trabzon'un son 50 yılın en kurak Kasım ve Aralık aylarını geçirdiği belirtildi.
Trabzon Meteoroloji Bölge Müdürlüğü Teknik Şube Müdürü Dursun Bozkurt, 2010 yılı Kasım ayı itibariyle Trabzon'a hiç yağış düşmediğini belirterek bunun da yaklaşık 50 yılda bir gerçekleşen bir durum olduğunu söyledi. 2010 Ekim ayında Trabzon'da metrekareye 154 kilogram yağış düştüğünü belirten Bozkurt, " Trabzon'da 2010 yılı Ekim ayı içersinde meydana gelen yağış miktarı, metrekareye 154 kilogram olarak gerçekleşti. Uzun yıllar ortalamasına baktığımızda yağış miktarını 119 kilogram olduğunu görüyoruz. Aslında Ekim ayında yağışlarda azalma söz konusu olmadı, hatta normal değerlerinden daha yüksek olduğu görülebiliyor. Kasım ayında ise yağış değerleri sıfır olarak karşımıza çıkıyor. Yani Kasım ayı içinde Trabzon'a hiç yağış düşmemiş. Geçmiş yıllar itibariyle Aralık ayı içinde ortalama yağış miktarı 85.9 kilogram olurken, 2010 yılı Aralık ayında toplam yağış miktarı metrekareye 33.8 olarak gerçekleşti. Dolayısıyla son 2 ay içinde yağışlarda bir azalma söz konusu" dedi.
Sıcaklık değerleri bakımından fazla bir değişimin olmadığını kaydeden Bozkurt, "Sıcaklık değerlerinde çok aşırı bir şekilde azalma yada yükselme olmadığını görüyoruz. Önceki yıllarda Ekim ve Kasım ayı sıcaklık değerlerine ortalama 12.2 santigrat derece. 2010 yılı Kasım ayı sıcaklık ortalaması ise16 santigrat derece. Dolayısıyla sıcaklarda fazla değişiklik olmadığını görüyoruz ancak yağışlarda azalma olduğunu ifade edebiliriz. Bunun nedeni ise bölgemizde, özellikle Karadeniz üzerinden sarkan alçak basınç merkezinin oluşturduğu sistemlerin kar yağışı şeklinde olmasıdır. Geçen yıl böyle bir sistemin etkisi olmadı. Daha çok Balkanlar ve Akdeniz üzerinden gelen sistem etkili olmuştu" diye konuştu.

RADAR HAYAT KURTARACAK
Akçaabat ilçesine bağlı Mersin Beldesi'nde radar kurma çalışmalarının olduğunu hatırlatan Bozkur, kurulacak radar sayesinde sel gibi felaketlerin önceden haber alınarak oluşabilecek can ve mal kayıplarının önüne geçilmesinin mümkün olacağını kaydetti. Söz konusu radarın 2012 yılında hizmete girmesinin planlandığını ifade eden Bozkurt, "Akçaabat ilçesine bağlı Mersin Beldesi'ndeki yüksek bir tepeye radar kurma çalışmalarımız sürüyor. Söz konusu radarın 2012 yılında tamamlanıp hizmete girmesi planlanıyor. Radar sayesinde afet ve benzeri şartları oluşabilecek meteorolojik hadiseler önceden tespit edilerek bu konudaki gerekli önlemlerin alınması sağlanacak. Yani bu radar, adeta havanın röntgenini çekerek en az 2 saat öncesinde nasıl bir yağış türü olacağını bize haber verecek. Hangi bölgeye 2 saat önceden ne kadar, hangi tür bir yağış düşeceğini tespit edeceğiz. Böylelikle kamu kurum ve kuruluşlara, gerekli uyarıları yapılarak can ve mal kayıplarını engelleme konusunda çok büyük bir kolaylık sağlayacak" şeklinde konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam