Edirne'de kırmızı alarm!

Meriç Nehri'nde taşkın alarmı verilince Meriç ve Tunca Nehri kenarındaki işyerleri boşaltılmaya başlandı. Bazı okullar tatil edildi.Bulgaristan’da Harmanlı bölgesinde duvarlarında çatlak oluşan İvanova Barajı'nın su boşalmaya başlayınca Meriç Nehri Bulgar

Edirne'de kırmızı alarm!

Meriç Nehri'nde taşkın alarmı verilince Meriç ve Tunca Nehri kenarındaki işyerleri boşaltılmaya başlandı. Bazı okullar tatil edildi.

Bulgaristan’da Harmanlı bölgesinde duvarlarında çatlak oluşan İvanova Barajı'nın su boşalmaya başlayınca Meriç Nehri Bulgaristan tarafnıdan taştı. Taşkın alarmı Edirne'den geçen Meriç ve Tunca Nehri için de verildi.

Bunun üzerine Edirne Valisi Gökhan Sözer, nehir kenarındaki ev ve işyerlerinin boşaltılması talimatı verdi. Polis ve jandarma ekipleri, nehir kenarındaki işyerlerine giderek, akşam saat 20.00'a kadar işyerlerini boşaltmalarını ve değerli eşyalarını almalarını istedi. Ayrıca ekipler, araçlarının megafonlarından da vatandaşları taşkın riskine karşı uyardı.10 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesi'nde taşkın korkusu yaşandığını belirten Karaağaç Mahallesi Muhtarı Ağah Korkan, "Kormu içinde bekliyoruz. İnşalalh yapılan sedde patlamaz. Patlarsa mahalle sular altında kalır."dedi.

Edirne İl Afet ve Kurtarma Müdürlüğü ve Edirne Arama Kurtarma Derneği (EDAK) ekipleri de kurtarma botları ile nehir kenarında hazır beklemeye başladı.

Meriç Nehri'nin debisi sabah 600 metreküp iken, saat 14.00'da yapılan ölçümde 738 metreküpe ulaştı. Tunca Nehri'nin debisi ise 172 metreküp olarak ölçüldü.

VATANDAŞLAR TASKIN RİSKİNE KARŞI MEGAFONLARLA UYARILDI

Meriç Nehri'nde taşkın alarmı verilince Meriç ve Tunca Nehri kenarındaki işyerleri boşaltılmaya başlandı.Bulgaristan’da Harmanlı bölgesinde duvarlarında çatlak oluşan İvanova Barajı'nın su boşalmaya başlayınca Meriç Nehri Bulgaristan tarafnıdan taştı. Taşkın alarmı Edirne'den geçen Meriç ve Tunca Nehri için de verildi. Bunun üzerine Edirne Valisi Gökhan Sözer, nehir kenarındaki ev ve işyerlerinin boşaltılması talimatı verdi. Polis ve jandarma ekipleri, nehir kenarındaki işyerlerine giderek, akşam saat 20.00'a kadar işyerlerini boşaltmalarını ve değerli eşyalarını almalarını isbtedi. Ayrıca ekipler, araçlarının megafonlarından da vatandaşları taşkın riskine karşı uyardı.10 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesi'nde taşkın korkusu yaşandığını belirten Karaağaç Mahallesi Muhtarı Ağah Korkan, "Kormu içinde bekliyoruz. İnşalalh yapılan sedde patlamaz. Patlarsa mahalle sular altında kalır."dedi.Edirne İl Afet ve Kurtarma Müdürlüğü ve Edirne Arama Kurtarma Derneği (EDAK) ekipleri de kurtarma botları ile nehir kenarında hazır beklemeye başladı.

Meriç Nehri'nin debisi sabah 600 metreküp iken, saat 14.00'da yapılan ölçümde 738 metreküpe ulaştı. Tunca Nehri'nin debisi ise 172 metreküp olarak ölçüldü.

KARAAĞAÇ MAHALLESİ'NDE OKULLAR TATİL

Taşkın alarmı nedeniyle Meriç Nehri'nin diğer tarafındaki Karaağaç Mahallesi'nde bulunan toplam 772 öğrencinin eğitim gördüğü Karaağaç Yatılı İlköğretim Bölge Okulu, Mustafa Necaiti İlköğretim Okulu ve Süleyman Demirel Fen lisesi yarın tatil edildi. Taşkın riskine göre tatilin uzayabileceği belirtildi.Yatılı okullarda kalan ve barınma sorunu olan 25 öğrenciler ise Tunca İşitme Engellier Okulu yatakhanesi ile Edirne Öğretmen Evine yerleştirildi.

BULGARİSTAN’DA 3 KÖY SULAR ALTINDA KALDI

Bulgaristan'da, aşırı yağışların ardından Meriç Nehri üzerine kurulu Ivanova Barajı'nın duvarının çökmesi sonucu Harmanlı kentine bağlı 3 köy sular altında kaldı. Köylerde en az 3 kişinin yaşamını yitirdiği belirtilirken, Meriç Nehri'nin taşan suları, akşam saatlerine doğru, Türk sınırındaki Svilengrad kasabasının kenar mahallesine kadar ulaştı.

Bulgaristan’ın Harmanlı ile Lübimes arasındaki 3 köy, taşkın nedeniyle sular altında kaldı. Sular, köydeki bazı evlerin çatılarına kadar ulaştı.

Su baskını nedeniyle 3 kişinin yaşamını yitirdiği köylerde, taşkının sabah 08.30 sıralarında olması ise büyük bir faciayı önledi. Ölü sayısının artabileceği belirtildi. Bölgeye Savunma Bakanlığı’na bağlı çok sayıda askeri birlik kurtarma çalışmaları için sevk edildi. Helikopter desteği ile yapılan kurtarma çalışmalarında mahsur kalanlar kurtarıldı. Taşkın, Meriç Nehri'nin geçtiği Harmanlı kenti ile Svilengrad kasabasını da tehdit ediyor. Taşkın suları Svilengrad’ın kenar mahallerine kadar ulaştı. Kurtarma ekipleri taşkının önlenmesi için sedde kenarlarına kum torbaları ile önlem alıyorlar. Türkiye’ye 15 kilometre uzaklıkta bulunan ve 10 bin kişinin yaşadığı Svilengrad halkı, nehir yatağının kenarlarına akın ederek çalışmalara destek verdi.

KARAYOLUNDA YARIM METRE SU

Kapıkule Gümrük Kapısı'nın karşısındaki Kaptan Andreova Gümrük Kapısı’nın hemen çıkışında uluslararası yol da su altında kaldı. Ana yol üzerinden yaklaşık yarım metreden fazla akan su nedeniyle gümrük kapası araç trafiğine kapatıldı. Bu nedenle öğle saatlerinden bu yana gümrük kapısı, büyük ve küçük araç trafiğine kapalı..

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler